Vés al contingut
Catalunya Religió

Per saber-ne més

(Glòria Barrete –CR) S'han parat mai a pensar en el significat de les paraules del Credo que es recita a les celebracions i Eucaristies? "Si haguéssim de fixar-nos al peu de la lletra en el Credo ens adonaríem que diem coses gairebé inversemblants", afirma Ramon Salicrú, membre del Consell de la parròquia de Sant Josep de Mataró. És per aquest motiu que des del consell parroquial s'ha organitzat un cicle de xerrades, de gener a juny, per 'Reinterpretar el Credo'

"A les celebracions i misses sovint es recita el Credo", explica Salicrú. Fa èmfasi en el verb recitar per expressar que es fa "de memòria, al peu de la lletra, d'una forma estereotipada", que no promou l'aprofundiment.

I és que si un es fixa en les frases del Credo avui dia, alguns dels termes grinyolen. "Per exemple quan diem 'creador del cel i de la terra' algú pot arribar a pensar en aquell Déu que fa pastetes i que fa l'home amb fang". Uns pensaments ja lluny del que ha establert la ciència i la teologia a l'actualitat.

Per això, i amb aquesta idea "d'anar reinterpretant amb paraules del segle XXI el que es diu en el Credo", proposen un cicle de xerrades-col·loqui els últims dilluns de cada mes a les 19:30h.

"No cal canviar-ne cap principi del Credo", reconeix Salicrú, però sí cal "reinterpretar-los amb ulls de segle XXI". I és que, el Credo, afirma, "és quasi el carnet d’identitat de les comunitats cristianes". Aquest ‘creiem’, que és en primera persona del plural i que es diu a totes les celebracions, "pot grinyolar de vegades si no l'entenem, cal aprofundir-hi, anar a fons per entendre-ho millor".

El cicle, que ja va començar al gener, ha tingut molt bona rebuda. Una cinquantena de persones van poder escoltar al rector de la parròquia a la primera sessió. El programa dissecciona el Credo en petits pessics que són cada xerrada i que estan encomanades a diferents persones. La setmana vinent serà el torn del bisbe auxiliar, Antoni Vadell, per parlar de la persona de Jesucrist.

"S’ha de dir que els ponents de les sis xerrades són el 80% gent de quilòmetre zero, de Mataró i el Maresme, gent de la casa que sap aterrar el missatge i entendre a quin públic ens adrecem". I tot i que ha s'han fet llibres sobre el Credo i "la sopa d'all ja està inventada", Salicrú anima tothom a venir: "sentir-ho en comptes de llegir-ho també és interessant, et dona una altra perspectiva sobre el tema".

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.