Vés al contingut
Catalunya Religió

(Laura Mor –CR) El filòsof alemany d'origen coreà Byung-Chul Han publicava a Herder l'any 2012 La sociedad del cansancio. Aquest petit llibre, de no més de vuitanta pàgines, va inspirar una reflexió interna dins l'equip del Centre d'Estudis Cristianisme i Justícia. Amb l'objectiu d'entendre les causes d'un malestar social molt estès, destinen el tradicional curs del dijous a parlar de 'L’era del desànim'. Prop de vuitanta inscrits indiquen l'interès del temari.

“Espirant el fil d'aquest concepte de societat del cansament, o de societat del malestar, hem vist que fallem en els diagnòstics”, explica Santi Torres, director adjunt d'aquest centre d'estudis. “Correm a descriure un seguit de fenòmens sense saber quina és l'arrel del malestar social: la raó més profunda, més filosòfica o existencial, de per què la gent està físicament cansada.”

Torres recorda, per exemple, una de les anàlisis que proposa l'autor en el llibre: “La gent es pensa que això de ser multitasca és una mena d'avenç, però estar pendent de moltes coses alhora és una regressió”. I ho compara amb “la vida a la selva, que és més reactiva”. I la dispersió que genera, diu, fa que estiguem més cansats. La contraproposta: més silenci, més concentració, més recolliment.

Un curs per a “una esperança gens ingènua”

En un context social i polític convuls, Cristianisme i Justícia parla del “predomini” de la ideologia del “no hi ha res a fer”. Per això proposen detallar aquest panorama, analitzar-lo i veure “el per què la gent no es mou, per què la gent no es compromet.”

“L'enfocament enganxa perquè connecta amb la sensibilitat de molta gent, de saber que caminem cap a l'esperança” explica Santi Torres, i matisa: “Una esperança gens ingènua, una esperança que reconeix el dolor i que hi ha alguna cosa que no funciona al nostre món”.

El debat el conduiran la filòsofa Begoña Roman; el jesuïta, físic i delegat de la Companyia de Jesús a Catalunya Llorenç Puig; el professor de l'ISCREB, historiador i estudiós de l'espiritualitat Josep Otón; el jesuïta i teòleg José I. González Faus; i el jesuïta, llicenciat en medicina i doctor en teologia Joan Carrera.

El programa, que coordina Tere Iribarren, inclou sis sessions, de dijous 22 d'octubre fins el 26 de novembre. El període per inscriure's és obert.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.