Vés al contingut
Catalunya Religió
Galeria d'imatges

(Església Barcelona) El Corpus Christi és una de les celebracions més antigues i lluïdes que s’han celebrat a la capital catalana al llarg de la història, a la qual sempre ha estat convidada a participar tota la ciutadania. Coincidint amb aquesta festivitat i immersos en les celebracions dels 700 anys de la primera processó de Corpus documentada a Barcelona –que es mantindran fins a finals del 2021– el Museu Diocesà de Barcelona ha inaugurat aquest dijous l’exposició titulada "Barcelona al carrer. Veure i ser vist. La processó de Corpus", de la qual en són comissaris Amadeu Carbó i Nil Rider.

El dia de Corpus ha obert les portes al públic aquesta exposició que ofereix una acurada selecció d’algunes de les obres més importants de la col·lecció del Museu, que permet apropar-se a aquesta festivitat, la seva llarga història i la manera com, des d’època medieval, les seves processons –que variaran el recorregut en diverses ocasions al llarg de 700 anys- han convocat tota la societat barcelonina a sortir al carrer per participar en elles, sempre de manera endreçada i en l’ordre de precedència que correspon: dels orbs, contrets e spunyats, al Consell de Cent, el comte i el bisbe, cadascú va al seu lloc.

L’exposició també recull i té en compte elements del patrimoni immaterial com l’Ou com balla, la presència d’entremesos festius com els gegantons del Pi, una col·lecció de figures de plom per jugar a la processó i una taula policromada d’autor desconegut on apareix representat el seguici processional de l’any 1793.

En la mostra també s’inclou un petit espai dedicat a "La peça convidada", en què està previst que durant l’any es mostrin temporalment –per períodes d’uns quatre mesos– peces, objectes o documents que complementin els continguts de l’exposició, atansant el Corpus en altres indrets o a singularitats d’aquesta solemnitat. Les primeres peces convidades procedeixen del Fons Amades de la Direcció General de Cultura Popular, i posen en valor la literatura de canya i cordill.

Com a epíleg el recull de fotografies de l’autor Guillem F. Gel mostra com van ser les celebracions del Corpus 2020, un any marcat per la pandèmia i els confinaments. A banda, també un recull de documents, originals i bibliogràfics entorn de la festa i la processó al llarg de la història.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.