Vés al contingut
Catalunya Religió

(Lisa Zengarini -Vatican News) Continuen les reaccions a tot el món davant la decisió de el govern turc de convertir en mesquita el complex monumental de Santa Sofia a Istanbul. Aquesta decisió va ser anunciada el 10 de juliol pel president turc Recep Tayyip Erdogan, hores després de la decisió de Tribunal Suprem que va anul·lar el decret de 1934 del "Pare de la Pàtria" Mustafà Kemal Atatürk que havia transformat en museu l'antiga basílica bizantina, que s'havia convertit en mesquita després de la conquesta otomana de Constantinoble.

Després de les fortes paraules dels Patriarques de Moscou Kirill i Constantinoble Bartomeu, a les quals es va afegir diumenge la veu del Papa Francesc a l'àngelus, el secretari general ad interim del Consell Mundial d'Esglésies (CME), el reverend Ioan Sauca, en nom de totes les seves 350 esglésies membres, va expressar en un comunicat també "dolor i desconcert" per la iniciativa.

"Amb la conversió de Santa Sofia en una mesquita s'han convertit un senyal positiu de l'obertura de Turquia en una d'exclusió i divisió", va dir Sauca. Segons el CME, la reconversió d'aquest "lloc simbòlic" "crearà inevitablement incertesa, sospita i desconfiança", frustrant tots els esforços realitzats també per les esglésies cristianes per promoure el diàleg i la col·laboració entre les diferents religions. El temor el Consell Mundial d'Esglésies és també que pugui "encoratjar les ambicions d'altres grups que volen canviar l'statu quo i fomentar noves tensions entre les comunitats religioses".

El Consell d'Esglésies de l'Orient Mitjà (MECC), que és membre de l'CME, expressa en el comunicat, per la seva banda, d ' "un atac a la llibertat i la coexistència religiosa". A través del seu secretari general, el libanès Souraya Bechealany, demana per tant a l'ONU i la Lliga Àrab que apel·lin formalment contra la decisió, també per preservar - es llegeix - el "simbolisme històric representat per l'Església de Santa Sofia".

Segons el MECC, l'aspecte "més perillós" de la decisió és que arriba en un moment crucial en el camí del diàleg iniciat per cristians i musulmans per promoure la coexistència pacífica contra tot extremisme i que va culminar amb la signatura de l'històric Document d'Abu Dhabi sobre la Germandat Humana, signat el 4 de febrer de 2019 pel Papa Francesc i el Gran Imant de Al Azhar Ahmed Al-Tayeb.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.