Vés al contingut
Catalunya Religió

(Justícia i Pau) S’obre una nova convocatòria del premi de Periodisme Solidari Memorial Joan Gomis. Amb aquest certamen, les entitats convocants volen mantenir viva la memòria de Gomis i el seu exemple de compromís a favor de la pau, els drets humans, l’eliminació de la pobresa l’exclusió social i les desigualtats. El termini d'admissió d'originals i candidatures d'enguany finalitza el 25 de juliol de 2022.

Aquest guardó, que compta amb el suport del Fons Català de Cooperació, promou un periodisme que fa visibles persones, institucions o col·lectius que lluiten contra les desigualtats Nord-Sud, la pobresa i l’exclusió social o que destaquen pel seu compromís a favor de la solidaritat, la pau, els drets humans i l’entesa entre cultures i religions.

Sota aquest criteri es premia una obra periodística, escrita o audiovisual, inèdita o publicada i una trajectòria periodística d'una persona, institució, mitjans, programes o iniciatives. Ambdues modalitats han de compartir i promoure els valors solidaris del Memorial. El premi per a cadascuna de les modalitats està dotat amb 1.500 euros. Els premiats, a més, rebran un diploma acreditatiu i una il·lustració original elaborada per Joan Gomis.

El termini d'admissió d'originals i candidatures d'enguany finalitza el 25 de juliol de 2022 i les candidatures per ambdues modalitats s’han de lliurar a través d'un formulari online.

El lliurament de premis tindrà lloc en un acte públic durant el mes de novembre de 2022.

Gemma Parellada, Xavier Aldekoa i el programa Solidaris

Les entitats convocants del premi són: Justícia i Pau, Cristianisme i Justícia, FundiPau, Mans Unides, Fundació Cultura de Pau, Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals Blanquerna-URL, Lafede.cat, Catalunya Religió, el Col·legi de Periodistes de Catalunya i les revistes El Ciervo i Foc Nou.

En anteriors edicions, s’ha reconegut també la tasca de José Naranjo i el projecte radiofònic 'Mares migrants' de Catalunya Ràdio (2021), l’Associació Fora de Quadre i el projecte ‘Sed de agua, sed de vida’ de Jairo Marcos i Mª Ángeles Fernández (2020), Sergi Cámara (2019); Lucas Font i Julia Fernández (2018); Pablo López Orosa i Rosa María Calaf (2017), Silvia Melero i el programa Solidaris (2016), Lola Hierro i Xavier Aldekoa (2015), d’Emilia Laura Arias i Tomás Alcoverro (2014), i de Gemma Parellada i el programa de televisió ’Latituds’, dirigit per Jordi Vilardell (2013).

Qui va ser Joan Gomis?

Joan Gomis Sanahuja (1927-2001) va ser president de Justícia i Pau Barcelona des de 1976 fins a la seva mort. També va presidir la Comissió General de Justicia y Paz d’Espanya, la Federació Catalana d’ONG per al Desenvolupament i la Federació Catalana d’ONG per la Pau. Va ser un dels impulsors de la creació del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament, i en va ser vicepresident de 1986 a 1991.

Va participar en diverses missions de drets humans a Amèrica, Àsia i Àfrica. També va ser director de l’ICESB (Institut Catòlic d’Estudis Socials). El 1951 fou un dels fundadors de la Revista El Ciervo, de la qual va ser subdirector fins al 1971. Va col·laborar en diversos mitjans de comunicació i va publicar llibres com Un jueu a Natzaret, León rugiente, Desitjada Sumatra, La lluita pels drets humans i les Memòries cíviques. També va dedicar-se a la il·lustració gràfica i a la pintura. Entre altres distincions va rebre els premis Carles Cardó i Francesc Eiximenis de narrativa, el Serra i Moret d’assaig, i el Memorial Joan XXIII, per la seva tasca a favor de la pau.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.