Vés al contingut
Catalunya Religió
congres-islamic-catalunya
Fotografia: Mohamed El Ghaidouni.

ROGER VILACLARA –CR 'Joventut, Religiositat i la Qüestió de Fe'. És el lema triat pel XIII Congrés Islàmic de Catalunya que organitza la Unió de Comunitats Islàmiques de Catalunya (UCIDCAT) i que se celebrarà del 16 al 18 de desembre. La trobada tindrà lloc a la seu de la Fundació Catalana de l'Esplai i vol ser una oportunitat per implicar i vincular els joves en el debat sobre la fe i les seves dimensions.

Després de tres anys sense poder-se organitzar a causa de la pandèmia, el Congrés Islàmic de Catalunya torna amb una important novetat: "És la primera vegada que la trobada estarà destinada als joves musulmans de Catalunya". Ho assegura així el president de l'UCIDCAT, Mohamed El Ghaidouni, que explica que tot el contingut, les línies de treball i els diferents actes del Congrés s'han pensat per a les noves generacions.

“Tenim la seguretat que el dia que els joves prenguin les regnes de les comunitats tot canviarà”

El tema central s'ha escollit sent conscients del paper que hauran de tenir els joves musulmans en les seves comunitats. Per a Ghaidouni, el futur d'aquestes "està en les seves mans". Assegura que els joves tenen més preparació per dur a terme el lideratge de les comunitats. I és així perquè "coneixen la realitat del país, l'idioma, l'estructura administrativa i tenen més preparació acadèmica", diu.

El Congrés també vol motivar, conscienciar i posar el dia als joves musulmans. Per al president de l'UCIDCAT el més important és que "confiem en les noves generacions". "Tenim la seguretat que el dia que ells prenguin les regnes de les comunitats tot canviarà", diu. Un canvi que serà visible, segons Ghaidouni, pel seu coneixement de la societat, la seva nova mirada i la seva integració en el teixit associatiu.

La trobada de tres dies es materialitzarà a través de taules rodones, grups de treball i debats sobre el compromís religiós i social; la jurisprudència islàmica integradora; els signes religiosos; o el sentiment de pertinença, entre d'altres. Un dels actes finals serà la trobada oberta amb diversos musulmans que compartiran la seva experiència, les dificultats i els desafiaments de futur.

En aquest sentit, El Ghaidouni expressa la necessitat de fer veure als joves que hi ha altres persones que van tenir un recorregut complicat, però que van lluitar i han arribat a tenir una carrera professional exitosa. Això, segons Ghaidouni, pot ser una motivació per la resta de joves musulmans que sovint senten por d'expressar la seva pràctica o signes religiosos. "No hem de renunciar-hi", diu, "hem de treballar i explicar als altres que tots els ciutadans som iguals".

Un congrés per als joves i dels joves

Pel que fa a la preparació del Congrés, el president de l'UCIDCAT explica que els joves també han estat un pilar fonamental d'aquesta. "Ells han triat el lema, les línies de debats del dia i els seus continguts", diu. Per fer-ho, l'UCIDCAT ha organitzat reunions amb 4 grups de joves diferents que han fet arribar les seves propostes. Amb el conjunt d'idees, s'ha fet una selecció final i s'ha posat en marxa el programa.

L'organització del Congrés compta amb el suport de la Direcció General d'Afers Religiosos de la Generalitat de Catalunya, la Comissió Islàmica d'Espanya i la Fundació Pluralisme i Convivència. Per a participar-hi cal omplir un formulari abans del dia 14 de desembre.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.