Vés al contingut
Catalunya Religió
Galeria d'imatges

(CR/Selva del Camp) El X Congrés de Confraries de Setmana Santa de Catalunya s'ha celebrat aquest cap de setmana al municipi de la Selva del Camp, al Baix Camp. L'edició, prevista pel 2021 i posposada a causa de la pandèmia, ha estat la primera a celebrar-se en un poble. Així, membres de confraries de diversos llocs del país han pogut conèixer de primera mà com és la Setmana Santa de la Selva. També han compartit els reptes de futur als que han de fer front les confraries de Catalunya.

El programa d'activitats, organitzat per la Confraria de la Sang de la Selva del Camp, ha constat de diverses conferències i altres actes com concerts, una exposició dels passos i fins i tot una visita guiada pel poble i la seva ermita. Totes les activitats s’han centrat en quatre pilars principals, com explica Maria Lluïsa Garriga, procuradora de la confraria de la Selva: “Hem volgut donar a conèixer la nostra Setmana Santa a través dels sentits, per això a l’esmorzar de dissabte hem ofert el menjar blanc i la coca, que és el menjar típic de Divendres Sant. Després, les diferents ponències han tractat els quatre pilars bàsics que ens ajuden a entendre com es viu la Setmana Santa a la Selva del Camp; la tradició, la fe, la cultura i la història.”

Maria Lluïsa Garriga ha destacat l’autencicitat de la Setmana Santa de la Selva, que defineix com “molt sentida”: “Les processons són molt sentides i autòctones, i tenen una gran riquesa cultural. No hi ha fotògrafs, la gent les viu amb interioritat, i aquest congrés és una oportunitat per donar a conèixer aquesta bellesa que tenim i per promocionar-la”.

La missió de les confraries

Les ponències, que han format el gruix del Congrés, han comptat amb la participació de personalitats com David Jou i Mirabent, que ha parlat de la Passió de la Selva, o Armand Puig, rector de l’Ateneu Universitari Sant Pacià (AUSP) i fill de la Selva del Camp, que ha tractat el tema del drama de la mort de Jesús i les confraries de Setmana Santa. D’altra banda, el restaurador reusenc Aleix Vall ha parlat de la importància del manteniment de la imatgeria religiosa, i el professor de la Universitat de Barcelona Daniel Piñol ha fet un anàlisi del drama sacre assumpcionista més antic d’Europa en llengua romànica, que també té lloc a aquesta població del Baix Camp, el Misteri de la Selva.

De la mateixa manera que ho ha fet Maria Lluïsa Garriga, Armand Puig ha destacat l’autenticiat de la Setmana Santa de la Selva, un municipi de menys de 6.000 habitants: “El volum de persones que hi viuen no es correspon amb el gruix cultural, històric i religiós que hi ha. A més, al ser un poble, aquí tot és més concret i més íntim, perquè les les persones estan connectades entre elles, i tenen un sentit de pertinença més alt que no pas si fossin moltes més”.

Durant la seva intervenció, el rector de l’AUSP ha aprofundit en la importància de les confraries, i ha recordat que no s’ha de confondre la processó amb el folklore, ja que les processons de Setmana Santa no són cultura popular, sinó litúrgia al carrer: “El folklore pot ser qualsevol manifestació artística, però la processó suposa portar el que fem a dins de l’església a fora. No és teatre tampoc, sinó una vivència directa. És per aquest motiu que hi ha moltes persones que ploren, i d’altres que s’omplen d’emoció”.

En aquest sentit, Armand Puig ha remarcat la necessitat de preservar la Setmana Santa i tot el que comporta: “La Setmana Santa serveix perquè el món no es torni gris, perquè el misteri de la Passió i Resurrecció de Jesús és el misteri de cada persona. Cada persona es pot posar dins la Passió, no és una cosa del passat, sinó del del present, de les nostres vides”. Per acabar, el mateix rector de l’AUSP ha fet una crida a les confraries a continuar amb la seva tasca, que ha definit com la “gran missió de salvaguardar el caràcter comunitari i col·lectiu que té la Setmana Santa”. D’aquesta manera, com ha explicat, el present i el futur queden entrelligats.

El congrés ha finalitzat aquest diumenge amb una missa presidida per l’arquebisbe Joan Planellas, que ha anunciat que Balaguer serà la pròxima ciutat que acollirà el congrés, d’aquí a dos anys.

Impulsat per la Confraria de la Puríssima Sang de Tarragona l’any 2006, el Congrés de Confraries de Setmana Santa de Catalunya és una oportunitat perquè les confraries catalanes es reuneixin i puguin veure com es viu la Setmana Santa a les diferents poblacions de Catalunya.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.