Vés al contingut
Catalunya Religió
Galeria d'imatges

(CR) Francesc Conesa Ferrer. Nou bisbe valencià a Catalunya i nou bisbe de Menorca que és traslladat a Catalunya. Aquest dilluns al migdia la Santa Seu ha fet públic el nomenament del nou bisbe de Solsona que substitueix Xavier Novell, després de la seva renúncia d’aquest agost. Un relleu que ha estat ràpid en paràmetres eclesials i que s’ha portat amb molta discreció per intentar passar pàgina de la polèmica generada pel bisbe Novell. La data de l’inici del ministeri episcopal al bisbat de Solsona serà dissabte 12 de març a les 11h del matí.

“Escoltar el poble de Déu ens ajuda a descobrir la necessitat de reforma que té la nostra Església”, ha escrit Conesa en el primer missatge pastoral adreçat a la seva diòcesi. Un text en el què assenyala la continuació del sínode com a repte eclesial imminent. “Sentim la necessitat de ser una Església de portes obertes, més acollidora, més fidel a l’Evangeli, més senzilla, amb una forta vivència de ser comunitat i, alhora, amb una consciència viva de ser missionera, de posar-se en camí per anunciar a tothom la Bona Notícia de Jesús”, escriu en aquesta carta. El nou bisbe també apunta que “ens necessitem els uns als altres perquè només junts podem ser l’Església de Jesús”.

Conesa reconeix la situació que s’ha viscut a Solsona arran de la renúncia de Novell: “Amb dolor i desconcert hem viscut l’etapa final del ministeri episcopal del meu predecessor”. També ho recull el bisbe Romà Casanova, actual administrador apostòlic de Solsona, en un comunicat amb l’anunci del nomenament, difós aquest mateix dilluns: “El Sant Pare ha tingut en compte aquesta Església de Solsona en la seva rica història i en les circumstàncies que hem viscut i patit en aquests mesos, i ens ha donat un nou pastor diocesà”, diu Casanova. I l’arquebisbe de Tarragona i president de la Conferència Episcopal Tarraconense, Joan Planellas, ha manifestat que “donada la situació d’aquest bisbat és d’agrair la promptitud del papa Francesc en el nomenament del nou bisbe”.

Cinc anys bisbe de Menorca

Conesa és nascut a Elx el 1961 i va ser ordenat capellà de la diòcesi d’Oriola-Alacant. La seva trajectòria combina el món acadèmic i diverses responsabilitat diocesanes fins que el 2016 va ser noment bisbe de Menorca. Doctorat en filosofia i en teologia el 1995 a la Universitat de Navarra, ha fet classes en aquest centre docent de l’Opus Dei i en el Seminari d’Oriola-Alacant. La seva especialitat és la teologia fonamental, la filosofia del llenguatge –és autor del manual Filosofía del lenguaje (Herder, 1998)– i la filosofia de la religió, temes sobre els quals ha tingut una àmplia producció acadèmica. Des de 2017 és membre de la Comissió episcopal per a la doctrina de la fe a la Conferència Episcopal Espanyola.

A Oriola-Alacant ha estat destinat a diverses parròquies. Del 1998 al 2014 va ser vicari general de la diòcesi valenciana, i canonge de la Catedral d’Oriola entre els anys 2001 i 2016. Abans de ser nomenat bisbe de Mallorca va ser durant anys rector de la Basílica de Santa Maria d’Elx, la seva ciutat natal, , de 2014 a 2016. L’any 2012 va ser nomenat, pel papa Francesc, prelat d’honor.

El 27 d’octubre de 2016 es va fer públic el seu nomenament com a bisbe de Menorca; i la seva ordenació episcopal i presa de possessió d’aquesta diòcesi va tenir lloc el dia 7 de gener de 2017.

Com tots els seus antecessors com a bisbe de Menorca, ha acabat sent nomenat bisbe a Catalunya: el mallorquí Miquel Moncadas, que el 1977 va ser nomenat bisbe de Solsona; el català Antoni Deig, enviat a Solsona el 1990; el català Francesc Xavier Ciuraneta, i els valencians Joan Piris i Salvador Giménez, nomenats successivament bisbes de Lleida després del seu pas per Menorca.

Amb Conesa, es torna a consolidar la quota de bisbes valencians a Catalunya. A Agustí Cortés (Sant Feliu), Enrique Benavent (Tortosa) i Salvador Giménez (Lleida), ara s’hi suma Conesa. Quatre de les deu diòcesis catalanes tenen ara un bisbe valencià. I només quatre dels bisbes catalans són formats al seminaris de Catalunya, una proporció que no s’havia donat des de la postguerra.

 

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.