Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(Abadia de Montserrat) Montserrat, novembre de 2017. El proper diumenge 19 de novembre, a les 17h, el Palau de la Música Catalana de Barcelona acollirà un concert coral en homenatge al pare Ireneu Segarra amb motiu del centenari del seu naixement. Amb aquest concert, promogut per la Unió d’Antics Escolans de Montserrat (UEM) en col·laboració amb la Fundació Orfeó Català-Palau de la Música Catalana, el Palau de la Música se suma al reconeixement de qui va ser director de l’Escolania de Montserrat durant 45 anys, tot un referent de la pedagogia musical i mestre d’un gran nombre de músics catalans reconeguts a nivell nacional i internacional.

Al concert hi participaran alguns músics que van rebre el mestratge del pare Ireneu Segarra a l’Escolania de Montserrat, com són Llorenç Castelló, Jordi CasalsLluís Vilamajó, Eduard Vila, Francesc Prat, Manel ValdiviesoSalvador Mas, Lluís Vila, Alfred Cañamero, Daniel Mestre i Josep Pons, que intervindran com a directors. També hi prendran part l’Escolania de Montserrat, diverses corals infantils de Catalunya i les Illes Balears, el Cor i Orquestra d’Antics Escolans de Montserrat i el conjunt instrumental La Carvaggia; així com els pianistes Joan Rubinat, Jordi Armengol i Miquel Villalba; els organistes Joan Casals, Vicenç Prunés, Joan Seguí i Arnau Farré; i els solistes vocals Elena Copons, Ulrike Haller, Cristina Segura, Roger Padullés i Xavier Mendoza.

El programa de concert mostrarà les diferents facetes del P. Ireneu Segarra com a monjo, compositor i director. A més d’algunes de les seves composicions també es podran escoltar obres del pare Àngel Rodamilans, Pau Casals, Tomás Luis de Victoria, pare Joan Cererols, pare Antoni Soler, J.S. Bach, pare Anselm Ferrer, Franz Schubert, Adrià Barbosa i Bernat Vivancos.

El concert l'han presenta aquest dijous al matí Mariona Carulla, presidenta de la Fundació Orfeó Català-Palau de la Música Catalana; Joan Oller, director general del Palau de la Música Catalana; el pare Sergi d’Assís Gelpí, president de la Unió d’Antics Escolans de Montserrat; i Daniel Mestre, coordinador artístic, i diversos directors, solistes i músics participants en el concert. L'Abadia de Montserrat també acaba d'editar un CD d’homenatge al pare Segarra amb la seva música, interpretada per l’Escolania i la Capella de Música actuals. 

Montserratí, català i contemporani

El pare Ireneu Segarra (Ivars d’Urgell, 30 de setembre de 1917-Montserrat, 19 de novembre de 2005) va dirigir l’Escolania de Montserrat més de quatre dècades, va deixar un immens llegat i va donar a aquesta institució el gran prestigi internacional del què gaudeix gràcies a una gran quantitat d’enregistraments i de gires arreu del món. Músic compromès amb la recuperació del ric patrimoni musical montserratí i català, i amb els nous llenguatges contemporanis, també va exercir la pedagogia no només a l’Escolania sinó a moltes altres escoles de música del país que s’han beneficiat del seu mètode docent i de les seves cançons per a infants.

Cal dir que la Unió d’Antics Escolans de Montserrat (UEM), promotors del concert, es va fundar el dia 15 d’abril de 1913 amb la finalitat de mantenir el contacte entre antics alumnes de l’Escolania i també amb el monestir de Montserrat. La UEM organitza a Montserrat trobades anuals d’exalumnes i un aplec general obert a tothom.

El concert, inclòs dins el Cicle Coral Orfeó Català, coincideix amb el dia del traspàs del pare Ireneu Segarra, ara fa 12 anys. Es podrà seguir a través de les TV de la Xarxa de Comunicació Local a partir de les 21h d’aquell diumenge. Catalunya Música l’enregistrarà i l’emetrà durant les festes de Nadal.