Vés al contingut
Catalunya Religió

(Salesians) L'edifici Venus, ubicat al barri de La Mina, a Sant Adrià de Besòs, estava previst enderrocar-lo pel Pla de Transformació urbanístic des de l'any 2000. Un Pla que també contempla el reallotjament de les persones que hi viuen.

Després de gairebé 20 anys de lluita, de deixadesa i d'ineficàcia administrativa l'edifici segueix en peu i els habitants de "Venus" es troben en un dels moments més desesperats de la seva lluita per un habitatge digne. Ja només els queda reclamar una indemnització en un procés judicial contra l'administració però necessiten suport. I en aquest sentit s'han posat en contacte amb el projecte desdelamina.net de la plataforma d'educació social dels Salesians a La Mina per posar en marxa la iniciativa de Crowdfunding Objectiu Venus.

La comunitat salesiana, que viu a l'edifici, també està patint aquesta situació al costat dels veïns. En el seu moment va fer l'opció de romandre en el bloc, a la banda de les persones i famílies amb menys possibilitats, fins que es donés una solució justa a tots. És un testimoni més de solidaritat amb els descartats.

Des de principis de segle l'administració, amb el Consorci de barri de la Mina al capdavant, ha mantingut paralitzat el procés, acusant la manca de recursos econòmics. Tant és així que encara no ha tramitat l'expedient de l'edifici al Jurat d'Expropiació de Catalunya. Aquesta llarga espera no ha fet més que agreujar la situació de l'edifici Venus. La venda i el consum de drogues, la insalubritat, les ocupacions, l'incivisme, la mala convivència veïnal, la manca de responsabilitat sobre l'espai comú s'afegeixen a la ineficàcia de l'administració. Aquestes realitats encara fan més difícil la situació de les persones que segueixen a l'espera que l'edifici sigui enderrocat en una complicada vida a la comunitat de veïns.

Els veïns i veïnes de l'edifici Venus estan captius en un forat negre. Després de gairebé 20 anys de paràlisi, de bloqueig i de silencis administratius, només 50 famílies han decidit reallotjar. Les 190 restants continuen atrapades en un bloc que encara és viu. Per a elles, que són propietàries dels seus habitatges, l'única solució que planteja el Consorci de barri de la Mina és reallotjar altres habitatges de barri a canvi de pagar 34.000 euros amb condicions de préstec hipotecari privat. Una alternativa injusta que trasllada la responsabilitat a les persones afectades i que no soluciona el conflicte d'un procés iniciat i gestionat per les administracions que formen part de el Consorci de barri de la Mina: l'Ajuntament de Sant Adrià de Besòs, l'Ajuntament de Barcelona, la Diputació de Barcelona i la Generalitat de Catalunya.

Ara, sense gairebé recursos i amb una gran necessitat de sumar energies, el veïnat posa en marxa una campanya de finançament col·lectiu amb un objectiu clar: reunir el finançament que els permeti fer front a el procés judicial que pot posar fi a la seva particular condemna.

Assessorats pel Col·lectiu Ronda, veïns i veïnes reclamen a el Consorci de barri de la Mina el pagament d'una indemnització en concepte de danys i perjudicis per a cadascuna de les famílies afectades pels anys de paràlisi de l'procés d'expropiació. Per a això necessiten recollir els fons necessaris per costejar aquest procés que ascendeixes a més de 10.000 €

Aquesta és l'última batalla que els afectats i afectades de Venus plantegen a la recerca d'un reallotjament just. Una lluita que té possibilitats de continuar a través del crowdfunding organitzat amb la plataforma Goteo. El projecte de la PES desdelamina.net acompanya i gestiona aquesta campanya dins de les seves propostes de dinamització comunitària al barri, donant continuïtat a les accions que porten endavant des de fa més de 15 anys seguint les passes de Don Bosco de difondre "les bones notícies ".

En els propers 40 dies de campanya, des del col·lectiu d'afectats i afectades de Venus organitzaran esdeveniments per donar a conèixer l'estat de l'edifici i la seva realitat. Per ara, està prevista una taula rodona amb persones expertes en temes d'habitatge i conflictes socials i urbans i un cinefòrum a partir de l'documental "15 anys a Venus".

Enderrocar Venus i reallotjar amb garanties públiques i dignes, de manera col·lectiva, als seus habitants és canviar la configuració històrica de barri de la Mina. Suposa acabar amb la perpetuació de el dany social, recuperar el valor del comú i tornar la responsabilitat política a l'administració, revertir el resultat de el Pla de Transformació, i alliberar a una comunitat veïnal que pateix els símptomes d'una política molt convalescent.

Territori
Institucions
Tags

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.