Vés al contingut
Catalunya Religió

(Claret) L’Editorial Claret ha presentat el llibre infantil L’arbre que volia veure món, de Sergi Vea i Redondo. El conte va ser guanyador del primer Premi Sambori d’Òmnium Cultural, un premi de narrativa escolar que té com a objectiu promoure l’ús del català a l’educació primària i secundària de les escoles i instituts dels Països Catalans. La presentació ha tingut lloc aquest dilluns a la tarda i s’ha pogut seguir en format online.

El claretià Joan Bové, en representació de l’Editorial Claret, ha recordat que des de l’Editorial sempre s’ha apostat pel llibre infantil, sobretot en aquells que permeten l‘educació dels infants amb valors, entreteniment i esperit humanístic.

Sergi Vea tenia només 9 anys quan va escriure L’arbre que volia veure món i mai s’hagués imaginat que, set anys després, el conte s’acabaria il·lustrant pel seu tiet, en Carles, i publicat per una editorial. “El que tenia molt clar era que volia una editorial que fos de casa nostra, que hagués estat fundada a Catalunya, que defensés uns valors similars als que transmet el meu conte, molt lligat a una editorial cristiana.” ha explicat en Sergi.

Vea ha subratllat que volia que el conte, no només oferís entreteniment i diversió, sinó que també fos una eina pedagògica que es pogués trobar, per exemple, a les escoles. “Hi ha dues coses del llibre que no canviaria” ha afegit: “la primera, el final; la segona els valors que transmet.” Vea ha explicat que buscava un final sense elements sobrenaturals, un final “real” que transmetés, sobretot tres valors: l’amistat, la importància d’una promesa i el fet de no rendir-se encara que la situació sigui complicada.

Carles Redondo, tiet de l’autor i que ha estat l’il·lustrador del conte, ha explicat que il·lustrar la història va suposar tot un repte, al mateix temps que va representar un goig i orgull. Els mesos de pandèmia el van ajudar a trobar aquell temps que en condicions normals no hagués tingut i que el llibre requeria. Els dibuixos del llibre estan fets a llapis sobre paper d’aquarel·la, pintats amb aquarel·la i fotografiats a alta resolució. Aquesta imatge obtinguda la digitalitzava i n’acabava de fer els retocs finals.

Sílvia Vea, germana bessona de Sergi Vea, ha explicat que, des de ben petits, els seus pares havien educat en hàbits de lectura, escriptura, música i d’altres disciplines artístiques tant al seu germà com a ella i això, sens dubte, es veia reflectit en el llibre L’arbre que volia veure món. Vea ha parlat de la passió del seu germà per escriure i ha afegit que: “En Sergi destaca per la seva creativitat, la seva imaginació. D’una idea molt simple, sempre ha sigut capaç de transformar-la i donar-li un toc d’originalitat”.

Joan Bové ha conclòs l’acte agraint la participació de tots els ponents i ha acabat subratllant la importància dels valors que transmet el llibre: l’amistat des del compromís i el no rendir-se, l’esperança, ara més que mai en aquests temps que ens toca viure.

Institucions

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.