Vés al contingut
Catalunya Religió
Església de Savallà del Comtat (Conca de Barberà) | Joan Francesc Amigó.
Galeria d'imatges

(Laura Mor –CR) L’Espluga de Francolí ha fet una crida aquest matí al voluntariat davant la destrossa que ha provocat la llevantada durant el vespre i la matinada. Perplexos i commoguts pels danys personals –protecció civil parla de dos veïns desapareguts–, alguns parroquians han treballat braç a braç amb els voluntaris del poble en les feines de neteja i recuperació d’aquesta vila de la Conca de Barberà.

“Com a comunitat cristiana manifestem tot el nostre afecte als greus damnificats i estem en sintonia amb tot el poble”, diu Marcus Vinicius, rector de la parròquia. “Som una comunitat cristiana que prega, però que també actua”, puntualitza. És el rostre d’una Església que comprèn aquest moment de dolor i comparteix el patiment dels veïns.

“Com a poble estem molt impressionats i impactats pel mal que ha causat l’aigua”. Fins que no tornin a la normalitat, Vinicius subratlla la necessitat de “practicar un servei cooperatiu i fer pinya”. En què es tradueix això en clau de comunitat cristiana? Segons el rector, en presència i disponibilitat: “Com a cristians, som presents des de la pregària i l’oració, però també des de l’actuació pel que necessitin”.

Abans de les deu del vespre ja va marxar la llum, fallaven els mòbils i els veïns es van quedar sense internet. La incomunicació, tal com relata Vinicius, va ser una de les primeres afectacions d’un temporal que ha canviat la fisonomia de l’Espluga de Francolí, com mostra aquest vídeo, enregistrat pel rector:

Per això han visitat el lloc de la tragèdia i s’han sumat a la crida de voluntaris. Unes feines de neteja que han de facilitar de nou la mobilitat i que impliquen ficar-se enmig del fang per a apartar arbres caiguts i tota mena d’objectes que la riuada ha arrossegat pels carrer. “Avui, en les feines de neteja, la comunitat cristiana de l’Espluga ha mostrat també afecte i compromís a favor de les persones més necessitades”, conclou Vinicius.

L'Arquebisbat de Tarragona ha fet una nota de solidaritat amb tots els damnificats i les famílies de les persones desaparegudes. També agraeix "la gran tasca que molts voluntaris i els serveis públics per restablir, en la mesura del possible, la normalitat a les zones afectades".

Altres afectats a l’arxiprestat de la Conca de Barberà

Les fortes pluges han afectat l’església de Sant Pere de Savallà del Comtat, al mateix arxiprestat de la Conca de Barberà. “S’ha desprès una cornisa del campanar, amb carreus grans, que ha caigut damunt la teulada i ha provocat la caiguda de la cúpula del presbiteri damunt l’altar”, explica el rector, Joan Francesc Amigó. Aquest matí ha visitat l’espai interior del temple barroc per comprovar les destrosses.

L’espai a l’església està tancat a l’accés del públic i ara toca la totalitat dels desperfectes. Cada diumenge celebren l’eucaristia i ara la comunitat haurà de buscar un nou espai per a l’ofici dominical. Amigó apunta la voluntat de reconstruir l’església. Però reconeix que serà un procés complex i llarg. “Haurem de parlar amb els feligresos que cada diumenge venen a missa, per veure com ho gestionem i buscar un local on es puguin fer aquestes celebracions”.

Montblanc ha sigut també una de les grans afectades pel desbordament del riu Francolí. L’escola diocesana de la Mare de Déu de la Serra no ha pogut obrir aquest dimecres. Al llarg del dia s'han dedicat a netejar el pati de l’escola, que ha quedat inundat. Tenen previst reprendre dijous el servei amb normalitat.

També el Monestir de Poblet s’ha vist afectat. S’han quedat temporalment sense aigua, llum, telèfon ni internet. I han lamentat la situació catastròfica de l’entorn del monestir i de la comarca de la Conca de Barberà.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.