Vés al contingut
Catalunya Religió
Galeria d'imatges

(Arquebisbat de Tarragona) El Capítol de la Catedral i el Museu Diocesà de Tarragona han anunciat el tancament temporal de les seves instal·lacions per l'inici de les obres de rehabilitació de les cobertes de la capella del Corpus Christi i de la sagristia major de la catedral de Tarragona.

Les obres, que està previst que tinguin una durada de quatre mesos, consistiran en l’alleugiment del pes que suporten les voltes d’aquests dos espais. En aquest sentit, es retiraran les lloses de pedra de Sant Vicent, que es van instal·lar amb la restauració dels anys 2000 i 2002, i se substituiran per teules aràbigues, tal com era en el seu inici. Antonio P. Martínez, canonge responsable per al patrimoni artístic de la catedral, ha explicat, aquest dimecres 1 de desembre en roda de premsa, que amb aquesta intervenció “es recuperarà la memòria formal i l’harmonia visual de les cobertes”.

Antoni Pérez de Mendiguren, degà-president del Capítol, ha assegurat que l’inici de les obres és “una notícia bona i positiva” i que “millorarà l’edifici de la Catedral”. Aquesta intervenció té un pressupost de 205.342 euros i comptarà amb la col·laboració econòmica de l’Estat a través del Programa 1,5% cultural. La licitació de la seva execució ha estat adjudicada per concurs públic a l’empresa MCM Projectes i Serveis.

El Museu Diocesà desenvolupa un nou projecte museogràfic

L’execució d’aquestes obres obligaran a tancar temporalment les instal·lacions del Museu Diocesà de Tarragona. El seu director, Andreu Muñoz, ha explicat que s’aprofitarà aquest període de tancament “per donar resposta a les necessitats de l’espai”.

Així, es renovarà el sistema de seguretat del Museu amb la instal·lació d’unes càmeres de seguretat noves. Per altra banda, amb l’objectiu de “reordenar el relat del Museu i fer-lo més coherent”, s’ampliaran les dependències que ocupa. En aquest sentit, es crearà una nova sala on hi haurà un audiovisual sobre la Catedral i les peces que van del període paleocristià fins al món àrab, i al refetor s’hi exposaran els objectes dels segles XII al XIV.

Aquests canvis s’acabaran de realitzar al mes de gener i al febrer ja es podran inaugurar. Pel que fa a la resta de sales, que van des del gòtic fins a l’actualitat, es reobriran quan s’acabin les obres de les cobertes, aproximadament als voltants de la Setmana Santa de l’any vinent.

Aquest projecte museogràfic compta amb el finançament del Servei de Museus i Protecció de Béns Mobles i del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, amb una aportació de 41.000 euros.

Muñoz ha explicat que aquestes millores volen aconseguir “una major visibilitat del Museu”. Per altra banda, ha assegurat que l’objectiu a llarg termini és el trasllat del Museu Diocesà a la Casa dels Canonges, un espai de més de 2.500 metres quadrats que podria mostrar una part molt important i representativa de la col·lecció de 12.000 peces d’art sacre de la qual disposa i que el convertiria “en el museu més important d’art sacre a Catalunya”.

Aquest projecte, però, es va aturar amb l’esclat de la crisi econòmica i “no es creu que es pugui fer abans dels propers vuit anys”. Tot i això, el director ha indicat que ja s’està treballant amb la Generalitat de Catalunya en un projecte estratègic, “un llibre blanc que ha de conduir a afrontar el museu definitiu”.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.