Vés al contingut
Catalunya Religió

(Fundació Pere Tarrés) Aquest dilluns han començat la gran majoria dels casals d’estiu de la província de Barcelona de la Fundació Pere Tarrés, l’entitat de lleure més gran de Catalunya. L’inici de les activitats s’ha fet amb la responsabilitat de ser una de les primeres entitats en obrir les portes i donar l’oportunitat als infants de tornar a connectar amb el lleure.

Fins el moment, les activitats d’estiu de la Fundació Pere Tarrés, els 200 centres d’esplai federats del Moviment de Centres d’Esplais Cristians Catalans (MCECC) i els 29 centres socioeducatius adherits compten amb prop de 17.000 infants i joves inscrits en colònies i casals d’estiu, a més de campaments i rutes, tot i que les inscripcions s’estan produint més tard i a un ritme més lent que altres anys, per la incertesa sobre les dates de desconfinament i les mesures de seguretat.

Des de la Fundació Pere Tarrés es considera que les activitats d’educació en el lleure són clau en el desenvolupament dels infants, adolescents i joves. Donades les circumstàncies, els casals i les colònies no només són una oportunitat del lleure pels nens i nenes, sinó que també suposen un moment de respir per les famílies, després de viure junts les mesures de confinament i ser les encarregades de vetllar pel joc i la d’educació dels fills. Per tant, després de tres mesos de restriccions, la Fundació Pere Tarrés comença aquesta nova edició de les activitats d’estiu amb compromís i responsabilitat, però també amb la il·lusió de poder oferir la oportunitat que els infants tornin a gaudir del seu dret al lleure.

Activitats seguint els nous protocols

Des de la Fundació Pere Tarrés es manté el compromís amb la seguretat dels participants en les activitats i és per això que s’han adaptat les activitats de lleure i les seves cases de colònies i albergs a les normatives actuals. Les noves actualitzacions arran l’inici de la fase de represa han fet actualitzar algunes de les mesures de seguretat, les quals s’apliquen amb rigor i responsabilitat.

Algunes de les imatges insòlites que ha deixat aquest primer dia de casal han estat l’entrada per torns a les instal·lacions, les mascaretes, la higiene recurrent de mans, la distància física entre els infants i la distribució en grups reduïts per tal d’evitar contagis.

Programa ‘Cap infant sense colònies’

Una de les prioritats d’aquest estiu serà assegurar l’equitat social perquè cap infant es quedi sense participar en les activitats de lleure. Enguany, la Fundació Pere Tarrés, a través del programa ‘Cap infant sense colònies’ ha rebut, fins el moment, gairebé 3.000 sol·licituds perquè els infants en situació de vulnerabilitat social puguin gaudir d’activitats d’estiu. Tenint en compte que la presentació de sol·licituds i inscripcions ha patit cert retard per la crisi del Covid-19, s’espera un increment del ritme de peticions de beques durant les properes setmanes.

Activitats amb un marcat caràcter pedagògic

Des de la Fundació Pere Tarrés, el lleure sempre s’ha considerat un dret pels infants i els joves i, ara més que mai, s’ha convertit en imprescindible. És per això que entre els objectius de les activitats d’aquest estiu es troba potenciar la socialització dels infants i joves, a més d’educar en els hàbits de la nova normalitat. Tot i això, en cap cas, aquestes activitats seran un espai per a desenvolupar el currículum escolar, tasca reservada a les escoles i els centres educatius.

Les colònies i els casals són espais on els infants poden retrobar-se amb els amics, desconnectar de la situació actual i aprendre a com comportar-se seguint les normes del distanciament físic. Des de la Fundació Pere Tarrés, es vol evitar difondre el missatge de distanciament social perquè, ara més que mai, els infants i joves necessiten connectar pel seu benestar emocional, tot i que seguint sempre les restriccions sanitàries.

Els ODS, també un eix clau

Sense oblidar que l’objectiu de les activitats és assegurar un estiu de diversió, socialització i benestar emocional on els infants, tot i el context excepcional d’aquest any, puguin gaudir tant com sempre de les activitats de lleure, la mirada ecològica i sostenible continua present. En el cas del casals, enguany treballaran els valors proposats pels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) com a eix temàtic de les activitats.

La Fundació Pere Tarrés destinarà més de 80.000 euros a la compra de materials sanitaris i farà arribar materials de protecció a prop de 150 centres d’esplai i centres socioeducatius de la xarxa de centres adherits a l’entitat. Tot, per tal de poder viure, un cop més, un estiu inoblidable i que serà més necessari que mai per als infants.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.