Vés al contingut
Catalunya Religió
ecumenisme-setmana-cristians-pregaria
Fotografia: Celebració de la Setmana de Pregària per la Unitat dels Cristians el 2019 | Arquebisbat de Tarragona.

Roger Vilaclara –CR Aquest dimecres les diferents confessions cristianes celebren l'inici de la Setmana de Pregària per la Unitat dels Cristians que s'allargarà fins al dia 25 de gener. "Es tracta del moment més important de l'any que les esglésies ens hem donat per trobar-nos amb el propòsit de reconciliació de tots els cristians", explica la directora del Secretariat Diocesà d'Ecumenisme de l'arquebisbat de Barcelona, Montserrat Puigdellívol. Sobre el treball ecumènic que fan les esglésies cristianes diu: "Hem de mirar de fer junts allò que no cal fer separats".

La Setmana de Pregària per la Unitat dels Cristians és una oportunitat per experimentar l'ecumenisme espiritual amb espais de pregària i de compartir. Amb tot, Puigdellívol explica que l'ecumenisme neix de l'amistat i l'intercanvi amb l'altre: "És llavors quan veus que et pots entendre". Per aquest motiu, des de l'arquebisbat també posen èmfasi en el que anomenen "ecumenisme pràctic". És a dir, trobar altres camps on l'ecumenisme es pugui treballar. La directora del Secretariat Diocesà d'Ecumenisme de l'arquebisbat de Barcelona parla d'àmbits com l'ecologia, l'acció social o moments de l'any com el Temps de la Creació. "Treballar l'ecumenisme en aquests àmbits ens permet acostar-nos a la societat", diu. Un fet que, amb les conclusions del Sínode, s'ha vist que preocupa.

Puidellívol també parla d'ecumenisme quan una comunitat s'ajuda amb una altra quan ho necessita. De fet, assegura que a Catalunya sempre hi ha hagut una preocupació i un arrelament pel camp ecumènic ja des dels seus inicis. "El treball ecumènic català també ha estat capdavanter a escala estatal", afirma. I tot i que reconeix que "l'ecumenisme no passa pel seu millor moment actualment", remarca que cal ser conscients que "té un recorregut molt llarg". Puigdellívol recorda les paraules del papa Benet XVI: "Hem de caminar cap a la unitat, però conscients de la diversitat".

"Una manera de generar interès per l'ecumenisme als joves és introduir-lo en altres àmbits"

"És difícil, però mirem de treballar-hi bastant", explica Puigdellívol sobre el relleu generacional en l'àmbit de l'ecumenisme. Al seminari, el Secretariat Diocesà d'Ecumenisme de l'arquebisbat de Barcelona fa un treball a través d'assignatures o formacions sobre la introducció a l'ecumenisme. "En l'àmbit d'arxiprestat, en la formació parlem de per què es produeix aquest moviment, quines són les causes de fractura o divisions i com treballar-ho", explica Puigdellívol. També aquest any, com a novetat, s'han elaborat uns materials que van dirigits expressament a infants i adolescents de catequesi.

Montserrat Puigdellívol es refereix de nou a l'ecumenisme pràctic: "Una manera de generar interès per l'ecumenisme als joves és introduir-lo en altres àmbits". Un treball que ja fan des de l'arquebisbat amb pregàries com les de Taizé, convidant joves d'altres confessions en diferents actes. Per fer-ho, és important mantenir contacte i treballar iniciatives amb el Secretariat de Joventut.

Pregàries a la Catedral de Barcelona o a Sant Pere de Reus

Enguany, l'arquebisbat de Barcelona inaugura la Setmana de Pregària per la Unitat dels Cristians a la Catedral de Barcelona aquest dimecres a les 18:30 h. La celebració estarà presidida pel bisbe auxiliar Javier VIlanova i assistiran representants de totes les confessions cristianes que hi ha a l'arxidiòcesi.

A Tarragona, l’església prioral de Sant Pere de Reus acollirà la celebració organitzada pel Secretariat diocesà per a les relacions interconfessionals, en la qual participarà l’arquebisbe Joan Planellas. La pregària tindrà lloc el diumenge dia 22 de gener a les 18.00 h, i comptarà amb la participació de les diferents confessions cristianes presents a l’arxidiòcesi.

La parròquia del Carme de Lleida celebrarà una missa-pregària ecumènica aquest dimecres a les 19:00 h on participarà el rector de la parròquia ortodoxa romanesa de Sant Joan Baptista, el pare Daniel Simon. El diumenge també se'n farà una altra a la parròquia de Sant Pau de la Mariola a les 11:30 h. El dimecres 25 de gener es clourà la setmana amb un acte organitzat amb totes les esglésies cristianes de Lleida a l'Església Ortodoxa Romanesa del Naixement de Sant Joan a partir de les 19:30 h.

Treballar conjuntament per la defensa dels oprimits

La Setmana de Pregària per la Unitat dels Cristians la va promoure a França l'abat Couturier l'any 1935. A Barcelona va arribar el 1954 per iniciativa del reverend Rosendal. Aquell dia, catòlics i protestants es van reunir, per primera vegada, per reflexionar i pregar junts. No és fins al 1995 que a Barcelona s'inaugura la Setmana de Pregària a la Catedral de Barcelona amb la participació de totes les confessions cristianes. A l'hemisferi nord, tradicionalment té lloc entre el 18 i el 25 de gener, coincidint amb les festivitats de la confessió de sant Pere i la conversió de sant Pau.

Des de 1968, els materials els preparen conjuntament la Comissió de Fe i Constitució del Consell Ecumènic de les Esglésies i el Pontifici Consell per a la Promoció de la Unitat dels Cristians de la Santa Seu. Per la preparació dels textos i les pregàries, cada any se li demana a una regió que elabori els diferents materials centrant-se en una temàtica bíblica. Després, tot l'equip del Consell Mundial d'Esglésies i l'Església catòlica revisa el text i es fan les adaptacions i traduccions per a cada territori.

Enguany, la regió encarregada de preparar aquesta setmana ecumènica ha estat un grup de cristians dels Estats Units convocat pel Consell d'Esglésies de Minnesota. 'Apreneu a fer el bé, busqueu la justícia' és el lema que han escollit amb la mirada posada als conflictes racials que ha viscut històricament el país. El cas més recent a l'estat de Minnesota és el de George Floyd, qui va morir en mans d'un oficial de policia de Minneapolis. Però la història de maltractament de les comunitats de color als Estats Units ha creat àmplies desigualtats i desavinences que, en conseqüència, han fet que la qüestió racial sigui un factor important de divisió eclesial. Així, el verset que el Consell de les Esglésies de Minessota ha escollit com a lema per aquest any "compromet a tots els cristians a treballar de manera conjunta per defensar els oprimits de la nostra realitat social, que continua en una estructura d'injustícia i de corrupció", diuen des de l'arquebisbat de Tarragona.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.