Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

Per saber-ne més

Galeria d'imatges

(CR) Aquest Dimecres de Cendra l’Església ha celebrat l’inici de la Quaresma. És la segona vegada que aquest temps litúrgic es viu en temps de pandèmia, tot i que aquest any sense confinament domiciliari. Això ha permès celebrar la missa de Dimecres de Cendra amb les mesures de seguretat i reducció d’aforament als temples. La Congregació per al Culte Diví i la Disciplina dels Sagraments va establir algunes modificacions al ritual de la celebració.

A la catedral de Tarragona l’arquebisbe Joan Planellas va fer referència al missatge del papa Francesc per a la Quaresma que explica que “l’almoina quaresmal serà bo que l’entenguem com a ajuda desinteressada als més necessitats —propers i llunyans—, i també com a caritat, amabilitat, perdó i ajuda als que conviuen amb nosaltres, començant per la pròpia família o comunitat”. Si l’almoina és una obertura als altres, la pregària —segona pràctica quaresmal— és l’obertura a Déu: “Escoltar amb atenció la seva Paraula, pregar més, personalment i comunitàriament, participar de forma més activa i més sovint a l’eucaristia i celebrar, especialment, en aquest temps, el sagrament de la penitència o de la reconciliació”.

A la catedral de Barcelona el cardenal Joan Josep Omella va proposar que el temps de Quaresma servir per “tornar a posar a Déu al centre”. Omella entre la necessitat de dejunis actuals, es va referir també a l’austeritat “aplicada a nosaltres mateixos, per sortir del nostre autocentrament, per créixer en llibertat interior, per viure més atents als altres, per poder atendre amb amor els més necessitats”.

A la catedral d’Urgell l’arquebisbe Joan-Enric Vives encoratjà els fidels a viure el temps quaresmal vivint l'almoina, l'oració i el dejuni, els grans pilars de la Quaresma. Va destacar com la pandèmia actual ha de portar a viure una sèrie d'actituds profundes com la tornada a l'essencial, el valor de la cura i el respecte de l'altre. Actituds que s'han de traduir en concret com, per exemple, en el compliment de les recomanacions sanitàries donades per les autoritats sanitàries (ús mascareta, reunions controlades i vacunar-se per amor als germans) o cultivar la pregària i la relació personal amb Déu tenint-lo present i estimar sense mesura.