Vés al contingut
Catalunya Religió
praga-sinode-episcopal
L'arquebisbe i cardenal Omella amb la resta de l'equip sinodal de la CEE participen al Sínode a Praga | CEE.

CEE L'assemblea continental europea del Sínode 2024 ja ha començat. Des d’aquest diumenge, a Praga es reuneixen 200 delegats en representació de les diferents conferències episcopals d'Europa. La trobada es dividirà en dues fases i servirà per presentar les síntesis definitives de la fase diocesana del Sínode que ha treballat cada conferència episcopal. Una síntesi que, en el cas de la Conferència Episcopal Espanyola (CEE), subratlla la importància del paper de la dona a l’Església, la participació dels joves i el foment del diàleg amb el món i la cultura.

El president de la CEE i arquebisbe de Barcelona, el cardenal Joan Josep Omella, és un dels participants aquests dies a l’assemblea de Praga. L’acompanyen el bisbe coordinador de l'equip sinodal de la CEE, Vicente Jiménez; el secretari de l'equip sinodal de la CEE, Luis Manuel Romero; la responsable de la vida consagrada i membre de l'equip sinodal de la CEE, María José Tuñón; i la presidenta del Fòrum de Laics i també membre de l'equip sinodal de la CEE, Dolores García.

Tots ells presentaran la síntesi definitiva de la proposta de l’Església a Espanya per a aquesta assemblea continental. És un text que recull les aportacions que han enviat les diòcesis, moviments, congregacions i diferents grups de la conferència episcopal.

Potenciar l’acollida i reconèixer el paper de la dona, prioritats pel Sínode a Espanya

Precisament, aquest document es va presentar aquest 28 de gener a la seu de la CEE. La síntesi proposa diverses prioritats a treballar per part de l’Església: potenciar l’acollida; impulsar la corresponsabilitat; reconèixer el paper de la dona a l’Església; acompanyar els joves; dinamitzar la formació integral; fomentar el diàleg amb la cultura; i cuidar la litúrgia.

La CEE també destaca punts que defineix com a “tensions” o “divergències substancials” que “caldria abordar en les properes fases del Sínode”. Els bisbes assumeixen “la dificultat i, a vegades, el rebuig de la trobada amb el que és divers o diferent”. “Especialment, quan pot causar escàndols o incomoditat”, diuen. També reconeixen que “l’escàndol dels abusos sexuals pot provocar tensions”.

Dues fases per a l'etapa continental del Sínode

Juntament amb Omella, encapçalen les delegacions 38 presidents més de conferències episcopals. A tots ells, se sumen altres 390 participants que seran a Praga de manera telemàtica. També es troben a l’assemblea alguns delegats d'altres confessions cristianes. Aquesta es dividirà en dues fases: Del 5 al 9 de febrer participaran tots els delegats i del 9 al 12, només els presidents de les conferències episcopals.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.