Vés al contingut
Catalunya Religió
funeral-benet16
Fotografia: Vatican News.

Vatican News El Vaticà ultima els preparatius per a la celebració del funeral del papa Benet XVI que va morir aquest dissabte 31 de desembre. L'eucaristia, presidida pel papa Francesc, tindrà lloc a la plaça de la basílica de Sant Pere i començarà a les 9:30 h. Juntament amb el pontífex, concelebraran més de 120 cardenals, 400 bisbes i quatre mil sacerdots. La Santa Seu ha confirmat que ja hi ha més de 600 periodistes acreditats per un acte que serà retransmès en directe per tot el món.

Aquest dijous a la plaça de Sant Pere, la prefectura de Roma espera més de 60 mil persones. A l'altar, a més de Francesc i la resta de sacerdots, hi haurà l'arquebisbe de Barcelona, el cardenal Joan Josep Omella, qui ha confirmat la seva assistència, i el cardenal degà Giovanni Battista Re. També hi serà present el bisbe d'Urgell, Joan-Enric Vives.

El funeral de Benet XVI seguirà el model de funeral d'un papa regnant amb només algunes adaptacions

El Vaticà també espera nombrosos representants ecumènics de tot el món. Entre ells el metropolità Emmanuel de Calcedònia i Policarp d'Itàlia, del Patriarcat Ecumènic de Constantinoble, i el metropolità Antoni de Volokolamsk, president del Departament de Relacions Eclesiàstiques Exterior del Patriarcat de Moscou. També hi haurà bisbes de moltes esglésies ortodoxes d'Europa, Amèrica i Àsia i hi serà present el moderador del Consell Mundial d'Esglésies, el bisbe Heinrich Bedford-Strohm.

Pel que fa als representats polítics, la Santa Seu ha convidat oficialment les delegacions d'Alemanya i Itàlia, la resta d'autoritats podran assistir a títol personal. La reina Sofia ha confirmat la seva assistència per representar l'Estat espanyol i, en nom de l'executiu, hi anirà el ministre de presidència, Félix Bolaños.

El tancament del taüt, un ritual com el de qualsevol Papa

Aquest dimecres al vespre, a partir de les 19:00 h es tancarà el taüt del papa Benet XVI. Com marca la tradició, es col·locarà a l'interior les medalles i monedes encunyades durant el pontificat, els pal·lis que va portar Ratzinger com a arquebisbe metropolità de Munich i de Roma. També s'hi posarà dins el text que descriu breument el pontificat del Papa.

El fèretre amb les despulles de Benet XVI serà portat dijous a les 8:45 h a la plaça de Sant Pere, on tots els presents recitaran el Rosari. A continuació començarà la cerimònia que, tal com ha explicat el director del gabinet de Premsa de la Santa Seu, Matteo bruni, seguirà el model del funeral d'un papa regnant, amb algunes adaptacions. Per exemple, no hi haurà súpliques definitives de la diòcesi de Roma i de les Esglésies orientals. També les lectures, en castellà i en anglès, seran diferents. La primera de les cinc oracions dels fidels serà en alemanys i la resta seran en francès, àrab, portuguès i italià.

A la Capella Sixtina hi haurà unes corals dirigides pels mestres Marcos Pavan i Jafet Ramon Ortega, mentre que l'organista serà Josep Solé Coll.

Un taüt de fusta i de zinc soldat i segellat

Al final de la celebració eucarística, Francesc presidirà el ritu de l'Ultima Commendatio, l'última recomanació, i laValedictio o comiat). El taüt del pontífex emèrit serà portat de nou a la basílica de Sant Pere i després a les grutes del Vaticà per ser enterrat. En l'acte privat, es col·locarà una cinta al voltant del taüt, amb segells del Capítol de Sant Pere, de la Casa Papal i de les celebracions litúrgiques.

A continuació, el taüt de xiprer es col·locarà dins d'un taüt de zinc més gran que se soldarà i segellarà. Després, aquest fèretre es col·locarà en una caixa de fusta que es col·locarà al lloc ocupat anteriorment, fins a la beatificació, pel fèretre de sant Joan Pau II. Els qui seguiran la celebració per televisió i per la xarxa podran veure en directe les imatges des de la sortida del fèretre de Benet XVI al cementiri fins al seu retorn a la basílica, al cap d'una hora i 45 minuts aproximadament.

Temàtica
Territori

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.