Vés al contingut
Catalunya Religió
com-saber-bateig

Anna Robert –CRDe la mateixa manera que recordem perfectament el dia del nostre aniversari, els cristians també haurien de saber i celebrar quin dia els van batejar. Així ho va defensar el papa Francesc fa un parell d’anys en una audiència general: “Com no ho celebrem, ens n’oblidem”. Però com es pot saber la data i el lloc de baptisme? Aquí us donem algunes claus per esbrinar-ho.

El primer pas per saber la data que es va rebre el primer sagrament de la iniciació cristiana i, de retruc, la parròquia en qüestió, és preguntar als pares o familiars més propers. Potser amb aquesta informació en tindrem suficient, però, en cas contrari, haurem de continuar investigant.

El lloc i la data de naixement ajuden força perquè és molt probable, sobretot anys enrere, que el sagrament del baptisme s’administrés dies o setmanes després d’haver nascut. En cas que tinguem alguna fotografia de la celebració també ens ajudarà a saber en quina parròquia va tenir lloc.

El món dels llibres sagramentals

Avui dia, la gran majoria de les parròquies recopila aquesta informació, com també les dades referents a les primeres comunions i les confirmacions, en els llibres sagramentals, és a dir, en llibres físics que formen part de l’arxiu parroquial.

Tot i la seguretat que pot aportar aquest tipus d’emmagatzematge, lliure d’ingerències informàtiques, no es tracta de la manera més ràpida i àgil per cercar una informació, quan no tenim gaires dades.

La digitalització en el camp de les dades sagramentals encara és molt incipient a casa nostra

La partida de baptisme serveix també per a rebre d’altres sagraments. Per cercar-la, cal facilitar nom, cognoms i un any orientatiu. En cas de desconèixer-lo, el rector o qui porti la secretaria de la parròquia hauran de trobar el llibre en qüestió, consultant els índexs, fins a donar amb la persona.

La situació es complicarà quan es conegui la ciutat, però no la parròquia. Amb aquest sistema no tindrem cap més alternativa que anar parròquia per parròquia, començant per les més properes a casa nostra.

Petites passes cap al món digital

La digitalització en el camp de les dades sagramentals encara és molt incipient a casa nostra. Però, a poc a poc, han anat sorgint iniciatives que ofereixen digitalitzar la gestió parroquial i així fer menys feixuga les feines d’economia, comunicació i administració.

Ecclesiared n’és un exemple. Des de 2010, ofereix un programa de gestió parroquial segur per a les diòcesis i parròquies on es poden tenir tots els arxius parroquials informatitzats, entre altres aspectes com també l’econòmic. És present en 25 països i en un centenar de diòcesis, moltes d’elles a l’Amèrica Llatina.

Cap diòcesi catalana s’hi ha sumat, però sí algunes parròquies, ja que, des de fa pocs anys, compta també amb una versió en català. En cas que un bisbat i les seves parròquies comptessin amb un gestor parroquial online, seria molt més senzill trobar una informació com la partida de baptisme.

Des de la Secretaria General del bisbat, facilitant el nom i cognoms, ja es podria saber la parròquia en qüestió sense necessitat d’anar parròquia per parròquia. Aquest sistema informatitzat també facilita la comunicació interna entre els rectors, de manera que la plataforma de gestió es podria utilitzar per intercanviar de manera segura partides sagramentals en cas que es necessitin.

Alguns bisbats d’arreu de l’Estat, com ara Bilbao, també estan apostant per l’ús de programes o plataformes que faciliten la gestió parroquial (ERP Parroquial). Tot i que encara no està implementada la gestió sacramental i pastoral, que es preveu en un futur, s’enfoca més cap a una gestió econòmica i administrativa dels bisbats i les parròquies.

Si l’interès té un vessant més històrica, per exemple, per a conèixer alguna informació concreta sobre els avantpassats, és bo saber que alguns arxius històrics diocesans, com per exemple l’AHAT, de l’Arquebisbat de Tarragona, compta amb un arxiu en línia a través del qual es pot accedir a la indexació dels llibres sagramentals digitalitzats. Les dades que es poden consultar són de cent anys enrere, és a dir, ara mateix es poden consultar partides des del segle XVI fins l’any 1922.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.