Vés al contingut
Catalunya Religió

(CR) DECA, acrònim de Declaració Eclesiàstica de Competència Acadèmica, i requisit indispensable per impartir Religió Catòlica a centres públics, privats i concertats. Un títol, el de professor de Religió Catòlica, que l’atorga la Conferència Episcopal Espanyola i que des del 3 de gener de 2022 s’emet ja exclusivament en versió digital.

Per obtenir el títol de la DECA per fer religió a Infantil i a Primària es necessita comptar amb el títol de Mestre d’Educació Infantil i/o Primària, o el títol de Grau equivalent segons la LOE de 2006. També és imprescindible haver cursat 24 crèdits ECTS de les assignatures de Teologia Catòlica i la seva Pedagogia en algun dels centres habilitats per la CEE. Aquest curs compta amb assignatures com religió, cultura i valors; missatge cristià; l’Església, els sacraments i la moral; o pedagogia i didàctica de la religió catòlica.

Per aconseguir la DECA per fer religió a Secundària i Batxillerat cal, o bé comptar amb alguns dels títols eclesiàstics oficials de la Santa Seu, o bé comptar amb títol d’estudis universitaris civils. També cal haver cursat 18 crèdits ECTS de les assignatures de pedagogia i didàctica de l’ensenyament religiós escolar, amb continguts conformes als programes definits per la Conferència Episcopal Espanyola en algun dels centres habilitats.

Un cop obtinguda la DECA, i si es vol ser contractats per alguna escola pública, les persones que formin part de les llistes han de disposar, a més, de la proposta del bisbat corresponent. També cal acreditar la competència lingüística en català, i si s’escau, en aranès.

A Catalunya els centres habilitats per la Conferència Episcopal Espanyola per impartir la DECA per infantil i Primària són deu. Baixen a set els que imparteixen la DECA per a Secundària i Batxillerat. Entre ells destaquen centres com l’Institut Internacional de Teologia a Distància, associat a Tortosa; l’Institut de Recerca i Estudis Religiosos de Lleida (IREL); l’Institut Superior de Ciències Religioses Sant Fructuós; l’ISCREB de Barcelona, l’ISCR de Girona, l’ISCR de Vic, l’ISCR Don Bosco, la Universitat Abat Oliba CEU; la Universitat Internacional de Catalunya, i la Universitat Ramon Llull.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.