Vés al contingut
Catalunya Religió

Per saber-ne més

(Monestir de les Avellanes) El 10 i 11 de juliol de 2017 el Monestir de les Avellanes acollirà la vuitena edició de les Jornades internacionals sobre història de l’Església i la religiositat, que enguany explicaran les diferents maneres com s’ha creat i mantingut la memòria dels monestirs des de l’edat mitjana fins als nostres dies.

La trobada científica analitzarà com al llarg dels segles generacions d’historiadors, antiquaris, arqueòlegs i artistes han anat creant i recreant la memòria dels monestirs medievals a través de la documentació, les cròniques, la litúrgia i el patrimoni artístic i arquitectònic. En aquesta edició hi participaran 10 professors provinents de 7 universitats diferents, alguns d’ells vinguts de països com els EUA i Itàlia.

Les VIII Jornades també tindran un vincle especial amb el Monestir de les Avellanes, ja que estan dedicades al 300 aniversari del naixement de Jaume Caresmar (1717-2017), abat del Monestir de les Avellanes i membre de l’Escola Històrica de les Avellanes, un dels focus més importants de la il·lustració catalana al segle XVIII.

Les jornades: un format únic i singular

Després de vuit edicions les Jornades d’Història del Monestir de les Avellanes s’han consolidat com una de les trobades més important a les Terres de Ponent per conèixer i descobrir la història. La diversitat d’activitats que ofereix el seu programa amb conferències, debats, visites guiades, exposicions, el sopar medieval i el concert, han convertit les Jornades en un format únic i singular en la seva matèria.

Dins de les activitats de divulgació científica, enguany hi ha el VI Sopar Medieval amb el qual s’experimentarà la transgressió i el compliment de la regla en les taules monàstiques medievals, el concert nocturn al claustre amb el grup Ardit Ensemble i la visita guiada per descobrir l’antic senyoriu del monestir de Santa Maria de Vallverd de Tragó de Noguera.

La setena edició de les jornades (2016) va analitzar els monestirs com a espais d’innovació i coneixement a l’Edat Mitjana; la sisena edició (2015) es va centrar en els càtars, les bruixes i altres heretgies medievals; i la cinquena edició (2014) va estudiar coexistència entre jueus, cristians i musulmans, també durant l'Edat Mitjana.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.