Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(Laura Mor –CR) Aquesta setmana el Vaticà ha enviat una carta als bisbes que ha aixecat polseguera. La Congregació per al Culte Diví i la Disciplina dels Sagraments ha recordat els seus principis sobre l'elaboració del pa de missa. “Les hòsties sense gens de gluten són matèria invàlida per a l'eucaristia” diu el text. Això significa que els celíacs no poden combregar? Quines alternatives els ofereix l'Església? I què hi diuen les associacions de celíacs?

Segons explica Jaume Fontbona, fins ara president del Centre de Pastoral Litúrgica de Barcelona –en espera que es cofirmi un nou president–, el pa de l'eucaristia que ells distribueixen el fan “amb aigua i farina de blat sense cap additiu, tal com mana la Santa Mare Església”. Ara bé, en el seu catàleg també ofereixen formes amb una mínima part de gluten.

Són una tipologia més entre les formes que es poden adquirir al CPL. Totes les hòsties tenen un gruix de 2,8mm. N'hi ha de petites (de 3 cm), mitjanes (de 8 cm) i grosses (de 12 cm). I poden ser blanques o torrades. Les classificades com a 'hòsties per a celíacs' són formes importades directament d'Itàlia, de 3 cm i amb aparença blanca.

Una quantitat mínima de farina de blat

Oferir pa de missa per a celíacs contradiu les recomanacions de Roma? No ben bé; es pot interpretar com una adaptació. Fontbona explica que d'acord amb la normativa no poden oferir pa elaborat amb d'altres farines i que l'escolàstica és clara: “La matèria ha de ser pa de blat perquè es consideri el cos de Crist”. I que per aquest motiu “les hòsties per a celíacs tenen una quantitat mínima de farina de blat”.

I aquí toca parlar de llindars de tolerància. L'Associació de Celíacs de Catalunya considera un producte apte per a persones celíaques i amb sensibilitat al gluten quan “el seu contingut en gluten no sobrepassa els 20mg/kg en total”. Aquest és l'estàndard per a distribuir productes amb el símbol de l'espiga barrada.

S'entén que la regulació estableix aquesta referència valorant el percentatge de gluten total, i no pas quan pesa el destinatari ni la quantitat ingerida. Si fos el cas, seria rellevant el perfil de la persona que combrega. Però no és així. Per tant, tan li fa que parlem de la primera comunió d'una nena que pesa 40 quilos com d'un adult cepat que se situï per damunt dels 100 quilos.

Però què pesa una hòstia? Una forma de tamany petit acostuma a fer uns 0,2 grams. Ens referim a la més menuda i que es distribueix entre els feligresos, i no a la gran, que es parteix durant la consagració. Si aquesta hòstia conté un màxim de gluten de 20 ppm (parts per milió), ens situem en els 4 micrograms. És a dir, segueix en els mínims que marca l'estàndard per aconseguir el segell d'apte per a celíacs: 20mg/kg.

L'alternativa: combregar amb el vi

Per una banda, sabem que el contingut de gluten en una hòstia per a celíacs és mínim. I, per una altra, que hi ha alternatives a combregar amb el pa.

“Pels que són celíacs radicals, només han de combregar sota l'espècie del vi eucarístic, no se'ls pot donar el pa que conté una mica de blat”, apunta Fontbona des del CPL. I recorda que “la Conferència Episcopal recomana que els celíacs només combreguin amb la Sang de Crist”.

Ara bé, els capellans que consagrin el pa i el vi, i les persones que després s'encarreguen de distribuir les dues espècies han d'evitar-ne la contaminació. El calze i la patena utilitzats han de ser diferents. Com que dins del vi el prevere hi posa un tros del pa consagrat, convé servir-lo per separat pensant en els celíacs.

Aquesta consideració també s'ha de tenir a l'hora d'emmagatzemar el pa sense beneir. Les persones que pateixin aquest trastorn convé que avisin amb temps el sacerdot o la persona que se'n faci càrrec.

Distribució del pa de missa

El CPL distribueix hòsties per a la missa des del setembre del 2015. Tot va venir de la petició que van fer al centre les monges clarisses del convent de Vilobí d'Onyar, a Girona. Elles en fabricaven i necessitaven ajuda per a la distribució. El consell del centre va estudiar la proposta: els va semblar una bona manera d'ajudar-les. “El CPL podia oferir aquest servei a la pastoral litúrgia, no solament amb materials per la celebració, per llegir i preparar, sinó també material com el pa eucarístic per les celebracions”.

Les comandes de pa eucarístic es poden fer per internet i també es poden adquirir presencialment, al primer pis del carrer Nàpols 346.