Vés al contingut
Catalunya Religió

(Laura Mor –CR/Reus) Un espai privilegiat, obert i accessible, al bell mig de la ciutat, per recordar, sense pressa, amics i familiars que ja han mort. La setmana en què els cristians celebren la festa de Tots Sants i el Dia dels Difunts, visitem el columbari de la parròquia de Sant Joan Baptista de Reus. Com a comunitat cristiana han sabut acompanyar el dol i donar dignitat a la mort.

A diferència dels cementiris, que són lluny de la ciutat, Reus disposa d’una petita sala, integrada a l’església, que fa més properes les persones que han optat per la incineració. “L’acompanyament del dol en cristià sabem que s’acaba en la vida eterna, per tant, sempre ens haurem d’acompanyar”, explica el rector, Pere Dalmau.

Aquí apunta que “acompanyar espiritualment és una bona experiència de l‘Església”. I considera que en el cas de la mort hi ha “una sintonia molt fàcil”: “De seguida connectes amb el sofriment de les persones”.

Especialitzats en el dol

La comunitat disposa d’un equip de persones destinades a fer aquest acompanyament. “Hi ha un equip que ens preparem constantment per estar atents al que els preocupa”. Els pares camils, que es dediquen a l’assistència física i espiritual dels malalts, són especialistes també l’acompanyament al dol. I s’han fet responsables d’oferir formació continuada a l’equip de la parròquia de Sant Joan per garantir un servei de qualitat.

L’any 2018 el papa Francesc, a l’exhortació Gaudete et Exultate, va escriure: “Saber plorar amb els altres, això és santedat”. Una frase que l’equip de dol de la parròquia ha assumit com a lema. Per al rector de la parròquia de Sant Joan de Reus “acompanyar el sofriment significa acompanyar l’esperança, des de la perspectiva cristiana hem de mirar la vida eterna, la resurrecció, el més enllà; aquest és l’últim consol”.

I des d’aquí acompanyen: “Si ens quedem només amb un consol psicològic i afectiu, quedem empobrits; els cristians hem de dir allò més de fons que tenim: la vida i per sempre”.

Què és el que et fa patir més?

El primer dissabte de cada mes, a les deu del matí, dediquen també una missa als difunts. És un temps, diuen, “per al consol i acompanyament del dol”. Segons explica Dalmau, cada persona fa el seu procés i és important saber on troba cadascú i saber fer la pregunta corresponent: “De quina manera ho vius? Què és el que et fa patir més? On està el teu dol en aquell moment?”, planteja.

Situat a la cripta de l’església, sota la capella del santíssim, el columbari permet recordar les persones estimades. Les parets on es dipositen les urnes estan decorades amb reproduccions de fra Angelico que parlen de l’encarnació, la mort i la resurrecció de Jesús. “Els tres misteris de la vida cristiana permeten fer una pedagogia a les persones que s’hi estan”. A banda, també hi ha imatges del pantocràtor i la imatge de Sant Joan Baptista, patró de la parròquia.

El ciri Pasqual és un altre dels símbols del columbari. Expressa l’esperança cristiana. I això ho transmeten en la pregària que fan amb les persones properes al difunt el dia del comiat: “Sempre diem que aquest és un espai per esperar la resurrecció”.

El columbari dins d’una reforma global

El columbari es va construir en el marc de la reforma de diversos espais de la Parròquia de Sant Joan de Reus, amb l’excusa dels cent anys de la primera pedra. Aquest projecte global de restauració inclou el nou retaule de gran format amb pintura a l’oli sobre de l’artista targarí Josep Minguell al presbiteri. I també el que anomenen l’Atri dels Gentils, l’espai exterior entre l’església i els locals parroquials, que possibilita connectar l’activitat pastoral que es viu a dins de la comunitat amb l’exterior.

El curs 2007-2008 van iniciar converses amb l’empresa GIEM (Gestió Integral d’Espais Memorials) i el 2011 van signar el contracte. L’empresa gestionaria el columbari durant quatre anys. Actualment és la mateixa parròquia qui se’n fa càrrec. El columbari té capacitat per a 1.057 urnes, 637 de les quals són individuals i 84 familiars. Hores d’ara se n’utilitzen una quarantena. Funcionen en règim de contracte d’ús de l’espai i la concessió és per a 50 anys. El contracte se signa entre l'arquebisbat de Tarragona i la persona que en fa la petició.

Orientar cap al sentit cristià

Si visiteu el columbari hi trobareu un sofà. Permet que amics i familiars puguin seure amb tranquil·litat i pregar pels seus difunts. La ubicació a la ciutat ho fa compatible amb el dia a dia de brogits i corredisses. L’espai compta amb un recull de lectures bíbliques i diversos textos seleccionats per consolar i oferir més claus de reflexió en clau cristiana. “Després d’escoltar molt, hem d’intentar fer una altra pregunta, perquè cadascú busqui el sentit cristià a les seves respostes”.

Aquest dissabte 2 de novembre la parròquia de Sant Joan de Reus acollirà la conferència ‘Viure la mort’ a càrrec del capellà Lluís Simón, delegat diocesà de pastoral de la salut. No és una proposta més al calendari, sinó que forma part de l’acompanyament a la mort que la comunitat parroquial proposa des que van construir un columbari a sota de la cripta.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.