Vés al contingut
Catalunya Religió

(Jordi Llisterri-CR) "Avui atendre el dret a escollir de les famílies vol dir fer més escola pública”. És la resposta de l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, als responsables dels centres concertats i Associacions de Mares i Pares a la carta en què li demanaven "imparcialitat i equanimitat" en la promoció dels centres educatius sostinguts amb recursos de l'administració, tant els públics com els concertats.

Durant la campanya de preinscripció escolar d'aquest curs, l'alcaldessa Colau i el president de la Generalitat Carles Puigdemont van participar en un vídeo de la Federació d'Associacions de Mares i Pares d'Alumnes de Catalunya (FAPAC) que convidaven a matricular els fills a l'escola pública.

Això va motivar una carta als dos representants institucionals de les entitats que agrupen els titulars dels centres concertats, de la Confederació Cristiana de Pares i Mares d’Alumnes de Catalunya (CCAPAC) i de la Federació d’Associacions de Pares d’Escoles Lliures (FAPEL). La carta demana que en un context on es "desacredita" l'escola concertada el que s'espera dels representants públics és "prendre les decisions més adients per a la millora col·lectiva i el bé comú i no només en interès d’una part".

Un extracte de la resposta d'Ada Colau i del president Puigdemont l'ha difós la Fundació Escola Cristiana de Catalunya en el darrer número del seu butlletí setmanal en el qual fa balanç del curs.

Colau assegura que “no ha estat en cap moment la meva voluntat ofendre cap sensibilitat ni menysprear el paper que ha tingut i té aquesta escola en el sistema educatiu a Catalunya”, i que “el projecte polític que impulsem des del govern municipal té per objectiu garantir les millors oportunitats educatives per a tothom a la nostra ciutat". Però segons l'alcaldessa "estem convençuts que per fer efectiu aquest objectiu necessitem promoure l’educació pública, part imprescindible per garantir l’accés a tothom a l’educació i amb la màxima qualitat".

90% de demanda

Ada Colau parla del "90% de demanda" a l'escola pública com un escenari desitjable a la ciutat de Barcelona i que així "ho avalen els models d’èxit educatiu que trobem en països del nostre entorn europeu". I assegura que l'aposta per l'escola pública "es correspon amb la demanda mateixa de la ciutadania i la llibertat d’elecció de centre per part de les famílies, que trien cada cop més la pública".

En canvi, en la carta que li van adreçar els pares i titulars de l'escola concertada, recorden que actualment "el 58% de ciutadans barcelonins, pares i mares de família, han triat l’escola concertada perquè llurs fills siguin educats". Des de l'escola cristiana també es remarca que aquest any la matrícula a P3 a Catalunya s’ha incrementat 1,6 punts a la concertada i 1.8 a la pública, "un empat tècnic".

Servei al país

La resposta de Carles Puigdemont té un to diferent i assegura que tant ell com “la consellera d’Ensenyament, donem ple suport, sense cap reserva, a la Llei d’Educació de Catalunya", que preveu un únic servei d'educació sostingut amb recursos públics, amb una xarxa d'escoles públiques i concertades. Puigdemont assegura que "apostem, no ho dubtin, pel respecte a la llibertat d’ensenyament, a la llibertat de creació de centres i a la llibertat d’elecció entre centres públics o centres d’altres titularitats".

El president de la Generalitat també assegura que "molts dels valors que configuren avui Catalunya s’han preservat gràcies a la presència al llarg de molts anys, segles en alguns casos, dels centres que vostès representen". I afegeix que "les seves institucions han mantingut vives la llengua i les tradicions del país, especialment en moments de manca de llibertats democràtiques. Generacions senceres de catalans són deutores de la seva tasca pedagògica, formativa i humanista. Aquest Govern reconeix i agraeix aquest servei al país”.

La concertada costa a l’erari públic la meitat

En el balanç del curs del butlletí de l'Escola Cristiana, recorda que cada plaça escolar a "l’ensenyament concertat li costa a l’erari públic la meitat que l’educació pública" i que és "ineludible" que l'administració faci públiques aquestes dades econòmiques. I que si avui "l’educació als centres concertats no és gratuïta del tot, és perquè la Generalitat no paga el 100% de l’escolarització, i això significa que les famílies han d’afrontar un pagament".

L'escola cristiana lamenta que ha d'afrontar una "onada de contrarietats" promoguda des de diferents sectors socials i polítics. I que, "en nom de l’equitat" es continua "acusant injustament l’escola concertada de segregadora i elitista per raons econòmiques". Per això demana garantir la gratuïtat de tots els centres del servei públic d'educació com preveu la Llei d'Educació de Catalunya, que alhora garanteix la llibertat d'elecció de centre.

També recorden que avui "centenars de milers de pares i mares han confiat en l’escola cristiana l’educació dels seus més de 256.000 fills, que formen part dels més de 357.000 alumnes matriculats a l'escola concertada".

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.