Vés al contingut
Catalunya Religió

(Arquebisbat de Tarragona) En la solemnitat del Corpus Christi, el passat diumenge dia 23 de juny Solivella, a la Conca de Barberà, va celebrar la cloenda del 275è aniversari de la festa del vot de poble en honor al Sagrat Cor de Jesús. Aquesta celebració extraordinària, iniciada el passat dia 10 de juny de 2018 amb la ratificació del privilegi episcopal concedit antigament, s’ha prolongat al llarg de l’any amb diverses activitats impulsades per la parròquia entre les quals hi hagut la celebració eucarística de cada divendres de mes seguida de diverses conferències que han permès aprofundir en l’espiritualitat del Sagrat Cor.

La celebració va comptar amb la presència de l’arquebisbe Joan Planellas, el qual abans de dirigir-se a l’església parroquial, va signar en el llibre d’honor de l’Ajuntament de la vila.

Un cop a l’església, i abans d’iniciar-se la celebració de l’eucaristia, van tenir lloc diversos parlaments, per part del Consistori, del Consell pastoral parroquial i del rector de la Parròquia, Pere Fibla, que van resumir els actes que s’han dut a terme durant l’any al mateix temps que van agrair la col·laboració de totes les institucions, col·lectius i particulars que hi han format part i sense els quals no hagués estat possible la celebració.

En aquest acte de cloenda també es va inaugurar i beneir el mural de pintura al fresc ubicat a la capella del Sagrat Cor d’aquest mateix temple parroquial, obra de Josep Minguell Cardenyes. Un valor cultural i patrimonial que esdevindrà un testimoni perdurable d’aquesta efemèride i del sentiment religiós del poble. En la pintura l’autor hi ha reflectit el paisatge que envolta Solivella focalitzat per la serra i el Santuari del Tallat. En el mur frontal es mostra el poble lluminós en el dia de la festa votada, els ciris lluminosos que simbolitzen la fe; i el vi i el pa, elements eucarístics que simbolitzen la caritat. Al mur esquerre hi figuren les obres de misericòrdia espirituals i corporals representades a través d’unes mans mentre que al mur dret s’hi llegeix la pròpia festa, en la confecció de les catifes i enramades, a més d’una font que remet a l’aigua que brolla del Sagrat Cor.

"Un sentiment de retrobament, de fe i d’esperança"

En l’homilia, l'Arquebisbe va voler recordar l’inici de la tradició popular que atribueix el vot de poble a la intercessió del Sagrat Cor de Jesús. "La història ens assenyala com hi hagueren fortes mortaldats els anys 1738-1739 i el 1745. D’aquí que es comencés a celebrar anualment una festa dedicada al Sagrat Cor, la intercessió de la qual demanaven per alliberar-se de l’epidèmia, que se celebraria cada dia 9 de setembre, amb les funcions religioses i litúrgiques semblants a les de Corpus!, va explicar. També va expressar, en aquesta primera ocasió que visitava el poble, les següents paraules: "Estimats solivellencs, m’he adonat que la festa del Sagrat Cor és per a vosaltres molt més que una festa patronal. Es tracta d’un sentiment de retrobament, de fe i d’esperança. Un sentiment manifestat a la perfecció en els mateixos Goigs: “Els teus fills del poble absents / han sentit també la crida / i aflueixen com torrents / en l’esplendor d’aquest dia".

En acabar la celebració es va iniciar la processó amb el Santíssim Sagrament pels carrers del poble.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.