Vés al contingut
Catalunya Religió

Per saber-ne més

Galeria d'imatges

(Claretians) “Que, amb en Pere i com en Pere, sapiguem pouar i trobar en la força de la pregària feta vida i compromís, el vincle d’unitat que ens meni a procurar un altre món possible”. És la pregària que ha expressat Ricard Costa-Jussà, provincial dels missioners claretians de Sant Pau, en la missa d’acció de gràcies per la vida de Pere Casaldàliga, aquest dimarts al vespre a l’església del Cor de Maria de Barcelona.

La celebració s’ha pogut seguir en directe pel canal de Youtube dels Missioners Claretians. El pare Ricard Costa-Jussà ha presidit la celebració acompanyat d’alguns missioners claretians i també d’un petita representació de la família i de l’Associació Araguaia amb el Bisbe Casaldàliga, d’acord amb la situació sanitària del moment i preveient un aforament limitat.

“Els seus 52 anys al Brasil expliquen la història d’un missioner profètic conformat pel seu carisma missioner claretià i l’esperit del segon Concili Vaticà”, ha dit el provincial de Sant Pau en l’homilia. Una trajectòria vital que no ha estat exempta de dificultats. A l’interrogant de molts quan preguntaven a Casaldàliga “com t’ho fas per mantenir el coratge i la utopia?”, el pare Ricard ha recordat la resposta que ell mateix els donava: “M’aguanta la meva fe en Déu Pare-Mare viscut i manifestat per Jesucrist, que ens fa germans i germanes; una fe que manté la meva esperança, sovint una esperança contra tota esperança”.

Causes fonamentades en l’evangeli

L’Eucaristia s’ha celebrat un 8 de setembre. En la diada de la Mare de Déu de setembre de l’any 1945 Casaldàliga va fer els vots com a religiós en la congregació fundada per sant Antoni Maria Claret. Costa-Jussà ha agraït “el do i vida d’en Pere” en el dia en què fa 75 anys de la primera professió de Casaldàliga com a claretià i un mes després de la seva mort a Batatais, al Brasil. “Un itinerari personal i de fe, unit als claretians i format d’arrel pel carisma missioner claretià, i que ell va viure i saber manifestar en el seu servei eclesial de pastor a São Félix do Araguaia”.

El pare provincial l’ha descrit com a “persona d’esperança”. Ha recordat que “les seves causes, fonamentades des de l’evangeli, han estat arrelades en el quotidià i, al mateix temps, universals, compromeses i comprometedores”. Sabadell, Barcelona, Guinea, Barbastre, Madrid fins al Brasil: “Arreu va deixar petjada en el testimoni i compromís social i evangèlic”, ha dit en el repàs de l’acció pastoral del bisbe Pere. Del temps a la prelatura de São Félix, Costa-Jussà ha subratllat les “iniciatives en favor dels pobles indígenes, defensa de la terra, construcció de l’església dels pobres, diàleg ecumènic i intercultural”. I les ha descrit com “una gran aportació a l’església brasilera i universal”.

El claretià Joan Soler, president de l’Associació Araguaia, ha explicat alguns dels símbols que evoquen la presència del bisbe Casaldàliga, situats al peu de l’altar: un pot de llet que recorda la seva casa natal a Balsareny, un rem karajà i un barret de camperol, un flascó amb terra vermella, una caixa d’artesania nicaragüenca: “Que ressonin en la nostra celebració la paraula i la vida d’en Pere”, ha dit Soler en la benvinguda a la celebració.

En la missa s’han llegit alguns poemes i cantat fragments de la “Missa da terra-sem-males” que va escriure Casaldàliga. El delegat dels claretians a Catalunya, Màxim Muñoz, ha recordat en tancar la celebració la segona visita “ad limina” de Casaldàliga a Roma, fa 25 anys. I ho ha fet amb el poema que el bisbe Pere, inspirat en la imatge d’un mural de Cerezo Barredo i dedicat a dedicat a Maria de Pentecosta: “S’ha emmarcat a la Creu tot el misteri / d’aquell gran Amor que ens allibera”, va escriure Casaldàliga en els versos inicials.

A través de l’emissió de l’Eucaristia, que també s’ha pogut seguir per Ràdio Estel, s’ha proposat unir-se virtualment en la pregària en aquesta celebració. Podeu recuperar el llibret de la celebració aquí.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.