Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(ClaretiansResi, supervivent és un nou conte il·lustrat de l'Editorial Claret. La història que explica la publicació és una eina per treballar a casa, a les escoles i en altres àmbits per ajudar a prevenir i detectar els abusos sexuals i maltractaments infantils. 

El conte explica la història de Resi, un arbre petit que viu al mig del bosc amb els seus amics. Entre ells hi ha un picot amb qui estableix una relació especial. Al principi, en Resi, està molt content jugant amb el picot, però de mica en mica aquella relació l’inquieta i li deixa d’agradar. L’arbre fa el cor fort, és valent, i és capaç de demanar ajuda als seus amics per recuperar l’alegria.

A través d'aquesta narració, el conte expressa tots els elements fonamentals presents en els abusos i els maltractaments infantils. En Resi (lient) representa l’infant i víctima de l’abús; el picot representa l’abusador, una figura suposadament confiable però que estableix una relació d’abús de poder; i finalment, la gossa, que representa la figura de vinculació i seguretat de l’arbre. En el llibre es plantegen diferents preguntes acompanyades de diferents temàtiques a desenvolupar. Aquest diàleg emocional permet aprofundir en altres temàtiques i desenvolupar a activitats per fomentar competències emocionals com la identificació i expressió d’emocions, la regulació emocional, la reflexió, l'autoconsciència emocional, entre d’altres.

Resi, supervivent és un conte breu, de tapa dura i amb il·lustracions dirigit als més petits, però també als més grans. El llibre conté una guia didàctica a través de la qual els adults podran ajudar als infants, a partir de tres anys, a poder parlar dels límits, del respecte, de l’alegria, de la tristesa, la confusió, la ràbia, les inseguretats, i ajudar així a desenvolupar unes bones competències emocionals.

Anna Rigat, llicenciada en Psicologia, Pedagogia i màster en Avenços en la Clínica Psicoanalítica de la Infància i l'Adolescència per la UB, és l'autora del conte. Va iniciar la seva trajectòria professional al CDIAP de la comarca de la Garrotxa i des de fa uns quants anys treballa com a psicòloga de l'escola Pia d'Olot i l'escola Pia de Salt i com a professora col·laboradora en el Màster de Psicopedagogia de la UOC. Les il·lustracions estan fetes per Tavi Algueró, dibuixant, il·lustrador, caricaturista i educador d'art català.