Vés al contingut
Catalunya Religió

(Claretians) Els cinquanta anys de la prelatura de São Félix do Araguaia s’expliquen al nou llibre de l’Editorial Claret Vents de profecia a l’Amazònia. S’ha presentat aquest dimecres a la tarda amb la presència del traductor del llibre en la seva versió en català, Joan Soler, i el psicòleg Paulo Maldos. Un llibre fruit “d’una minuciosa recerca, presentada en un relat molt ben documentat i, al mateix temps, vibrant”, asseguren des de l’editorial.

En la presentació, Soler ha destacat la importància que el llibre l’hagi escrit Antônio Canuto. L’autor va viure durant 26 anys al bisbat de la Prelatura de São Félix do Araguaia, desenvolupant un seguit de serveis amb l’equip pastoral, el bisbe Pere Casaldàliga, pagesos, peons i indígenes. Amb persecucions i empresonaments, treballant des de diversos àmbits estratègics de comunicació a nivell intern i extern i fent la seva aportació en la lluita pels drets dels més febles. Soler ha destacat la importància de “redibuixar la història” amb les constants referències a Alvorada, als diaris del bisbe Pere, a les reunions i l’organització de l’equip de pastoral, a informes policials…així com al testimoniatge viu de moltes persones, començant per ell mateix. “El llibre ofereix una perspectiva històrica imprescindible”, ha dit. Una perspectiva que, segons Soler, és rica, complexa i “dóna la raó de la radical originalitat, genialitat, força i dimensió de la lluita profètica de Casaldàliga, de tot l’equip i de tota l’església i el poble, els pobles del bisbat de Sâo Félix.”

L’exresponsable de polítiques públiques de defensa dels drets humans, educador social i assessor de moviments populars i sindicals al Brasil Paulo Maldos ha explicat que es tracta d’un llibre “essencial”. Ha parlat de la publicació com “un testimoni d’extrema importància per comprendre la història recent de Brasil a partir dels seus protagonistes, és a dir, les regions més difícils i desafiadores”. Per a ell, el llibre explica d’una manera molt senzilla la diversitat d’aspectes de la vida d’un equip de dones i homes “amb molt de coratge”. També parla de com, a través de la vida d’aquestes persones, es van anar creant les pastorals al Brasil, les CIMI i les CPT, que compartien uns valors essencials: respecte a les cultures i a les identitats dels pobles del camps. Maldos ha afegit que el llibre descriu la història d’un laboratori social i humà, ple d’experiències. I ha subratllat la honestedat de l’autor, qui parla tant de les coses bones com de les diferències, les tensions i els conflictes.

Canuto ha participat a la presentació de manera telemàtica. Ha explicat el procés a través del qual va anar escrivint el llibre. Van ser anys de recerca rigorosa i ben documentada, de testimonis orals, de complementar la memòria dels esdeveniments. D’aquesta manera, Canuto aconsegueix endinsar-se en la història religiosa del territori i el paper dut a terme per la creació de la Prelatura de São Félix i la seva actuació posterior.

L’autor va conviure amb Pere Casaldàliga, amb qui també va compartir missió a São Félix. En el llibre explica detingudament l’acompanyament del bisbe claretià al costat dels pobles indígenes. Parla de la missió religiosa que el va fer recórrer l’Araguaia seguint les corrents del riu i on va entaular les seves primeres lluites contra les desigualtats, les persecucions i la devastació ambiental al Brasil. També explica com la fe de Pere Casaldàliga va reunir milers de persones entorn d’un mateix objectiu, d’una mateixa Església, que va anar més enllà de límits i fronteres.

Joan Soler ha tancat l’acte recordant el que fa present Sérgio Ricardo Coutinho a l’epíleg, tot citant a Peter Burke: “La funció de l’historiador és recordar a la societat allò que ella vol oblidar. Com diu Sérgio R.Coutinho, Antônio Canuto ha dut molt bé a terme aquesta tasca”.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.