Vés al contingut
Catalunya Religió

(Editorial Claret) Persones i treball, l'últim llibre de la col·lecció Oikos publicada conjuntament per l'Editorial Claret i Justícia i Pau s'ha presentat aquest dilluns a la tarda a la sala Pere Casaldàliga de la llibreria Claret. Un llibre que permet conèixer els reptes de futur per garantir un treball digne per tothom. La periodista de Catalunya Religió Glòria Barrete ha conduït l'acte que ha comptat amb les intervencions de l'autor del llibre, Rafael Allepuz; l'autor del pròleg, Eduardo Rojo; la delegada de Pastoral Obrera de Catalunya, Mercè Solé; i el coordinador de la col·lecció Oikos, Eduard Ibáñez.

En la seva intervenció, Allepuz ha explicat que l’Església i la seva doctrina social han estat sempre atentes a l’evolució de les persones que treballen i a les condicions en què ho fan. També ha destacat la diferència entre els documents i les declaracions que responen a aquest interès. En el llibre, Allepuz se centra, principalment, en el contingut de l’encíclica Laborem Exercens de l’any 1981 i en el Compendi de la Doctrina Social de l’Església del 2005. L’autor ha explicat que l'Església "posa el treballador al centre" en consonància amb la doctrina social de l'Església. “Quan es parla de dignitat no sols es parla de dignitat en el treball, sinó de la dignificació de la persona que treballa”, ha dit.

Solé ha subratllat que el llibre és "una guia d’anàlisi indispensable per sensibilitzar, per formar i per buscar nous camins". “És un llibre molt clar que fa una anàlisi rigorosa", ha dit. "Per tant, és un bon punt de partida per pensar camins per on avançar”. Eduardo Rojo ha explicat que la doctrina social de l’Església ha avançat molt i ha expressat que els missatges del Papa actual són “molt positius per intentar demostrar que la societat pot ser molt més justa del que és actualment.”

Barrete ha anat plantejant preguntes relacionades amb la temàtica del llibre al llarg de la presentació que s'han anat responent en forma de diàleg. "Per què treballem? Quins factors s'han de tenir en compte a l'hora d'analitzar el treball a banda del factor econòmic? La desigualtat té un preu?". Aquestes han estat algunes de les preguntes plantejades per la periodista.

A la pregunta final sobre com tenir cura del treball. Els protagonistes del diàleg han afirmat que es pot fer "amb coherència social, treballant amb cura de les persones que treballen i tenint present a les persones en tots els àmbits de la seva activitat, no únicament del món del treball”.

Una col·lecció de tres llibres

L'objectiu de la col·lecció Oikos és reflexionar sobre l’economia actual i el seu impacte en la societat des de la mirada de l’evangeli i de la doctrina social de l’Església. El professor a la facultat de filosofia de la Universitat Ramon Llull i exdirector de Justícia i Pau de Barcelona, Eduard Ibáñez, ha iniciat l'acte explicant que el primer número, L’Economia de Francesc, mostra una panoràmica actual sobre el pensament social de l’Església i, en particular, del papa Francesc sobre l’economia. El segon títol, Repensar l’economia a partir de la pandèmia, reflexiona sobre interrogants que aquesta pandèmia mundial planteja sobre l’economia. I el tercer número, Persones i treball, proposa una reflexió sobre "un tema crucial: el treball". Segons Ibáñez, un tema que ha ocupat sempre una gran atenció en el pensament social cristià. En el treball hi veu, no només una qüestió d’utilitat o de productivitat, sinó un element central en el desenvolupament de la persona humana.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.