Vés al contingut
Catalunya Religió ds. 31/03/2018

(CR) Dissabte Sant. Els cristians tenen avui un dia d'oració tot esperant la resurrecció de Jesús. És dia de reflexió i silenci. És la preparació per la celebració de la Vigília Pascual, plena de llum i esperança.

Continuem avui la col·laboració amb el professor Joan-Andreu Rocha Scarpetta, degà de la Facultat d'Educació Social i Treball Social Pere Tarrés - Universitat Ramon Llull i doctor en comunicació i història de les religions.

Rocha és el coordinador del Fons Filmogràfic de les Religions, una base de dades, única al món, que compta amb unes tres mil pel·lícules sobre religions indexades.

Quines pel·lícules ens recomana avui per celebrar el Dissabte Sant?

1. Ostrov

Traduccions: The Island, La isla, L’illa
Director: Pavel Lungin
Any: 2006
País: Rússia

Sinopsi: Producció russa al voltant de la figura mística de la tradició cristiana ortodoxa coneguda com el «boig de Déu». El film gra al voltant del pare Anatoly, un monjo d’un monestir ortodox del nord de Rússia que havia estat soldat durant la Segona Guerra Mundial i que havia assassinat a un dels seus camarades per instigació dels soldats alemanys, raó pe la qual viu una vida de penediment a la recerca de perdó. Tot i ser un personatge de caràcter difícil que viu entre el carbó de la sala de calefacció, el pare Anatoly gaudeix d’una gran popularitat entre els fidels que freqüenten el monestir degut a la seva saviesa i al seu esperit profètic, fet que suscita l’antipatia d’alguns dels seus germans de comunitat. Després d’ajudar a diversos pelegrins i d’incomodar a alguns dels seus germans, Anatoly porta a terme un exorcisme a la filla d’un alt oficial de la marina russa, que resulta ser el soldat que ell creia haver assassinat durant la guerra. Anatoly mor en pau havent transformat la vida de molts, inclosos el superior i el prior de la seva comunitat. El film va ser molt ben acollit per la jerarquia de l’església Otodoxa Russa la qual el va promoure entre els seus fidels. Es tracta també d’una bona representació cinematogràfica de molts elements de la mística cristiana ortodoxa.

2. La Cabana

Traduccions: The shack, La cabana, La cabaña
Director: Stuart Hazeldine
Any: 2018
País: Estats Units

Sinopsi: Després de patir una tragèdia familiar, Mack Philips cau en una profunda depressió que el porta a qüestionar-se totes les seves creences. De ple en una crisi de fe, rep una enigmàtica carta on un misteriós personatge el cita en una cabana abandonada en el més profund dels boscos d'Oregon. Malgrat els seus dubtes, Mack viatja a la cabana on es trobarà amb algú inesperat. Aquesta trobada conduirà a Mack a enfrontar-se a importants veritats, que no només transformaran la seva comprensió de la tragèdia sinó que faran que la seva vida canviï per sempre.

3. Il·lusions d'un mentider

Traduccions: Il·lusions d’un mentider, Jakob the liar, Ilusiones de un mentiroso
Director: Peter Kassovitz
Any: 1999
País: França, Estats Units, Hongria

Sinopsi: El 1944 a Polònia, un botiguer jueu anomenat Jakob és convocat a la seu del gueto després de ser atrapat prop del toc de queda. En espera del comandant alemany, el Jakob escolta una emissora de ràdio alemanya sobre moviments de tropes russes. Retornat al gueto, el botiguer comparteix la seva informació amb un amic, i més tard s’escampa el rumor que hi ha una ràdio secreta dins del gueto. El Jakob utilitza l’oportunitat per difondre esperança en tot el gueto i continua explicant la informació favorable de ’’la seva ràdio secreta”. El Jakob, però, té un secret real: està amagant una jove jueva que va escapar d’un tren de transport a un camp.

4. Soul Surfer

Traduccions: Soul Surfer
Director: Sean McNamara
Any: 2012
País: Estats Units

Sinopsi: Bethany Hamilton, una jove i famosa surfista australiana, ha viscut des de nena dins de l'aigua, sense separar-se del mar, de la seva taula i de la seva amiga Alana. Un dia un tauró li menja un braç, però Bethany és una jove molt forta i el que va poder ser un terrible drama es va convertir en una història de superació, ja que des d'aleshores l'únic objectiu de Bethany va ser preparar-se quant abans millor per tornar a practicar el surf.

5. All Saints

Traduccions: All Saints
Director: Steve Gomer
Any: 2017
País: Estats Units

Sinopsi: Basada en la història real de Michael Spurlock, un home de negocis reconvertit en pastor que té cura d'una petita església i d'un grup de refugiats del sud-est asiàtic.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Imatge
Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.