Vés al contingut
Catalunya Religió
(Arquebisbat de Barcelona) El dia 9 de gener de 2019 el cardenal Joan Josep Omella, arquebisbe de Barcelona, va nomenar cinc nous canonges de la catedral barcelonina. Son els sacerdots diocesans Santiago Bueno Salinas, Joan Galtés Pujol, Miquel Ramón Fuentes, Joan Rodríguez Gómez i Felip-Juli Rodríguez Piñel.

La seva missió, com diu el text del nomenament, és «proveir degudament per a les celebracions de les funcions litúrgiques més solemnes de la catedral metropolitana de Barcelona i per realitzar les altres tasques que estableix el Codi de dret canònic».

Els nous canonges prendran possessió d’aquest càrrec en un acte conjunt que se celebrarà a la catedral basílica el dissabte 2 de març de 2019, a les 11 hores.

Breu semblança biogràfica dels nous canonges:

Mn. Santiago Bueno Salinas va néixer a Barcelona el 5 de juny de 1958. És doctor en Dret per la Universitat de Barcelona i doctor en Dret Canònic per la Universitat Pontifícia de Salamanca. A la Universitat de Barcelona és catedràtic de Dret Canònic, i també és professor ordinari d’aquesta matèria a la Facultat de Teologia de Catalunya. És el cap del Tribunal Eclesiàstic de l’arxidiòcesi, com a vicari judicial i jutge diocesà. Des de l’any 2009 és també rector de la parròquia de la Mare de Déu de Núria, a la ciutat de Barcelona.

Mn. Joan Galtés Pujol va néixer a Barcelona el 14 de gener de 1945. Va fer els estudis eclesiàstics al Seminari Conciliar de Barcelona i va cursar la llicenciatura en Història de l’Església a la Pontifícia Universitat Gregoriana de Roma. És professor d’Història a l’Institut Superior de Ciències Religioses de Barcelona (ISCREB) i prior de la Casa de Misericòrdia de Barcelona. Des de l’any 2001 i fins al 2018 ha estat vicari episcopal de la zona pastoral primera de la ciutat de Barcelona. L’any 2018, en deixar el càrrec de vicari episcopal, fou nomenat, pel cardenal Omella, provicari general de l’Arquebisbat. També és rector, des de l’any 1992, de la parròquia barcelonina de Sant Gregori Taumaturg.

Mn. Miquel Ramón Fuentes és el més jove dels nous canonges. Va néixer a Barcelona el 14 de març de 1976. Va cursar els estudis eclesiàstics a la Facultat de Teologia de Catalunya i els va ampliar a Roma. Fou ordenat prevere el 22 de juny de 2008 a la catedral de Barcelona. Ha estat viceconsiliari de la Universitat Abat Oliba-CEU i secretari general de l’Ateneu Universitari Sant Pacià (AUSP). Actualment és professor extraordinari de la Facultat de Filosofia de Catalunya, que forma part de la Universitat Ramon Llull. Des de l’any 2011 forma part de l’equip de formadors del Seminari Conciliar de Barcelona.

Mn. Joan Rodríguez Gómez nasqué a Carracedo (Ourense) el 28 d’octubre de 1949. Va cursar els estudis eclesiàstics i es va llicenciar a la Secció Sant Pacià, de la Facultat de Teologia de Catalunya. Fou ordenat prevere l’any 1978. Ha estat vicari i rector de diverses parròquies. L’any 1997 fou nomenat superior del Seminari Conciliar. Ha estat arxipreste de Sant Josep Oriol i membre del Consell Presbiteral. Des de l’any 2006 fou rector de la parròquia de la Mare de Déu de Betlem, a la Rambla de Barcelona. Fou també membre del Col·legi de Consultors i director de la Residència Sacerdotal Sant Josep Oriol. Des de l’any 2013 exerceix el càrrec de director espiritual del Seminari Conciliar de Barcelona.

Mn. Felip-Juli Rodríguez Piñel nasqué a Xinzo de Limia (Ourense) el 23 de gener de 1954. Fou ordenat prevere el 19 de juny de 1983 a la parròquia de la Mare de Déu de Montserrat, en el barri barceloní del Guinardó, on va iniciar el seu ministeri parroquial. Ha estat rector de les parròquies de Sant Isidre, a l’Hospitalet de Llobregat, i de Sant Pere i de la Mare de Déu del Pilar, al Masnou. Va ser nomenat delegat diocesà per al Catecumenat l’any 2002. L’any 2013 se li va confiar, com a rector, la parròquia de Santa Eulàlia de Vilapicina, a la ciutat de Barcelona. El 3 de setembre de 2018 fou nomenat rector dels Seminaris Major i Menor de Barcelona i és director del Servei Diocesà per al Catecumenat, missions que exerceix actualment.

Temàtica
Territori

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.