Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(Jordi Llisterri –CR). Cinc catalans seran presents en les sessions del Sínode de Bisbes per a la Nova Evangelització que comença aquest 7 d’octubre al Vaticà. Després del nomenament dels pares sinodals, entre els quals hi ha l’arquebisbe de Barcelona, Lluís Martínez Sistach, aquest dissabte s’ha fet pública la llista d’auditors i d’experts que participaran en el Sínode. El teòleg Salvador Pié, el superior dels maristes Emili Turú i dels claretians Josep Abella, i el metge Josep Maria Simón Castellví, estan presents en el Sínode juntament amb el cardenal Sistach del 7 al 28 d’octubre.

Dels nomenaments d’aquest dissabte destaca el de Salvador Pié-Ninot com a teòleg expert. Repeteix experiència després de participar també com assessor teològic en el darrer Sínode de Bisbes sobre la Paraula de Déu. Tot i que els experts no tenen paper públic en les intervencions del Sínode, són els qui estan a la “cuina” de la orientació que pren el Sínode i de la síntesi de les intervencions de les sessions. Salvador Pié també va participar en les primeres sessions organitzades pel Pontifici Consell per a la Nova Evangelització.

D’altra banda, a les sessions del Sínode hi assistirà el superior general dels Missioners Claretians, Josep Abella, escollit com a representant de la organització mundial d’ordes religioses, la Unió de Superiors Generals. Abella també repeteix com a pare sinodal i ja va participar en el Sínode dedicat a l’Eucaristia i en el de la Paraula de Déu. Els representants del religiosos, com a membres del Sínode, poden intervenir en els debats sinodals. Degut a la limitació de temps que tenen els participants, habitualment les intervencions dels representants internacionals de les ordes religioses les preparen conjuntament.

L’altre religiós català que participarà en el Sínode és Emili Turú, superior general dels Germans Maristes, que també forma part de la Unió de Superiors Generals. Turú és un dels auditors que s’han fet públics aquest dissabte d’una cinquantena de representats de moviments apostòlics i entitats catòliques de tot el món. Entre ells, també hi ha el metge Josep M. Simón Castellví, president de la Federació Internacional d'Associacions de Metges Catòlics. En la part final del Sínode, els auditors tenen dret a fer una intervenció de tres minuts. 

Salvador Pié, teòleg i capellà de Barcelona, és professor de la Facultat de Teologia de Catalunya a Barcelona i de la Pontifícia Universitat Gregoriana a Roma, on ensenya Eclesiologia i Teologia Fonamental. D’aquestes disciplines ha publicat manuals en diverses llengües amplament difosos. També és president de la Fundació Blanquerna i va participar en la fundació de la Universitat Ramon Llull. La seva trajectòria pastoral ha estat principalment dins de l’Acció Catòlica i va ser president dels serveis religiosos dels Jocs Olímpics de Barcelona. Va ser membre de la comissió teològica pontifícia del Gran Jubileu.

Josep Maria Abella és superior general dels Missioners Claretians des del 2003 i en el darrer capítol general del 2009 va ser reelegit per sis anys més. També és vicepresident de la Unió de Superiors Generals. Nascut a Lleida, va ser destinat al Japó sent seminarista i que ha dedicat la major part de la seva vida al continent asiàtic. Primer a la diòcesi d’Osaka en tasques de pastoral juvenil, educació i formació de laics, i després en diverses responsabilitats de coordinació de la presència claretiana a tota l’Àsia Oriental. Els darrers anys ha estat elegit per diversos càrrecs en la govern general dels claretians amb seu a Roma.

Emili Turú va ser elegit superior general dels Germans Maristes el 2009. Fins que va entrar a formar part del Consell General de Roma, la seva activitat pastoral a Catalunya es va centrar especialment els infants i els joves i després en tasques de formació en diversos serveis provincials.

Josep Maria Simón Castellví és oftalmòleg i un activista dels moviments provida. Va ser president de Metges Cristians de Catalunya i actualment és el president de la Federació Internacional de les Associacions de Metges Catòlics (FIAMC) i membre del Pontifici Consell per als Agents Sanitaris.