Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(Jordi Llisterri-CR) El 67% dels catòlics estan a favor d'un referèndum sobre la independència de Catalunya. En un moment en el que s'han de trobar solucions polítiques a la situació del país, entre els catòlics també s'imposa la sortida d'un referèndum.  Són les dades disponibles de la darrera enquesta del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO) de la Generalitat de Catalunya que preguntava sobre aquesta qüestió, la del juliol d'aquest any.

Abans de l'1 d'octubre, un 42% dels catòlics opinaven que s'havia de tirar endavant un referèndum encara que fos sense l'acord amb l'Estat espanyol, i un 25% el volia amb un acord; en total el 67% a favor. Només un 27% s'oposava directament a celebrar un referèndum. Les dades són bastants semblants a les del conjunt de població, que recollia un acord 71% a favor del referèndum i el 22% en contra.

 

De les dades del juliol també destaca el canvi que hi hagut en l'opinió sobre la independència, que ha anat fluctuant els darrers darrers anys. En aquest cas, en tres mesos s'ha invertit la majoria en contra de la independència a una majoria a favor. De l'enquesta del juny a la d'octubre d'aquest any, l'independentisme puja del 41% a gairebé 49%, vuit punts de diferència.

En el món catòlic també es dóna la mateixa tendència amb una diferència d'onze punts. El suport a la independència entre els enquestats que es defineixen com a catòlics passa del 36% del juny al 47% de l'octubre. En canvi, les posicions en contra de la independència dels catòlics en tres mesos baixen del 56%  al 46%.      

 

D'altra banda, l'enquesta del CEO també ofereix dades segons el perfil de d'assistència als oficis religiosos dels entrevistats. Però les taules que publica no separa la pràctica per confessió religiosa. Per tant dins dels "practicants" s'engloba creients de totes les confessions, no només els catòlics.

Les dades sí que apunten que a més pràctica religiosa hi ha menys afinitat a l'independentisme. I en l'únic sector en el que no creix l'independentisme és entre els qui diuen que assisteixen cada setmana a oficis religiosos, que es manté en el 35%. És un sector que representa un 6,7% de la població i uns 370.000 possibles votants. Però entre els practicants setmanals el suport al referèndum també supera el 60%.