(Laura Mor –CR) No hi ha concrecions, sols una decisió: els bisbes de les diòcesis amb seu a Catalunya crearan la Càtedra de Teologia Pastoral 'Arquebisbe Josep Pont i Gol' per continuar amb la tasca del Centre d’Estudis Pastorals. La nova Càtedra estarà integrada a la Facultat de Teologia de Catalunya i tindrà cura de l’edició de la revista Quaderns de Pastoral.
Un acord en ferm, pres en la darrera reunió de la Conferència Episcopal Tarraconense, que implicarà tancar definitivament el Centre d'Estudis Pastorals, el CEP, després de 48 anys de trajectòria.
La nova càtedra rep el nom de qui va impulsar la coordinació pastoral de les diòcesis amb seu a Catalunya –vuit en aquell moment–, així com la promoció dels laics. S'entén, per tant, com un homenatge a la figura de l'arquebisbe Josep Pont i Gol, que va promoure la dinàmica interdiocesana, de la mateixa manera que el CEP ha tingut sempre aquest tret diferencial.
Presa la decisió, ara pertoca a l'arquebisbe de Tarragona Jaume Pujol, en tant que president, reunir el consell de direcció del CEP, tancar l'entitat i fer el pertinent traspàs a la Facultat de Teologia de Catalunya. A continuació, serà Joan Planellas, degà de la facultat, qui haurà de reunir els òrgans de la facultat i posar fil a l'agulla per poder estructurar aquesta nova càtedra.
48 anys d'història
El CEP va néixer a Barcelona el 1968, després de la celebració del Concili Vaticà II i abans del Concili Provincial Tarraconense. Amb un origen marcat per la renovació eclesial, tenia per finalitat promoure la formació i la divulgació de propostes pastorals, sempre amb vocació interdiocesana.
La revista trimestral Quaderns de Pastoral ha estat una de les principals eines per a difondre aquestes propostes, arrelades en les diferents comunitats cristianes. Actualment hi ha almenys dos números en fase d'edició.
Com a centre d'estudis també organitzava diverses activitats, com per exemple el 'Curs Bàsic de Pastoral'. Quan celebrava 40 anys d'història, l'entitat va xifrar en cinc mil capellans, religiosos i laics els qui van participar en aquest paraigües formatiu i amb més de 250 professors.
L'entitat va ser dirigida inicialment per mossèn Joan Batlles (1969-1993), fins el moment en què Ricard-Maria Carles el va substituir per qui avui és bisbe de Girona Francesc Pardo (1994-2004). Des de 2005 ha estat mossèn Josep M. Domingo qui se n'ha fet càrrec.
Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número
o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.