Vés al contingut
Catalunya Religió

(CR) Set mitjans de comunicació i diversos experts s’han unit per combatre la desinformació sobre les vacunes contra la COVID-19 entre les comunitats cristianes. Amb l’objectiu d’ajudar a aclarir notícies falses o confuses s’ha creat un consorci internacional de mitjans de comunicació catòlics, agències d’informació i científics de renom mundial. Entre ells, i com a soci fundador, hi ha el portal Catalunya Religió.

Segons ha anunciat aquest dimarts al seu blog Google News Initiative, el projecte és un dels 11 que s'han escollit entre 309 propostes procedents de 74 països, pel jurat imparcial del ‘Fons contra la desinformació sobre les vacunes contra la COVID- 19’.

El consorci està liderat per Aleteia, xarxa catòlica mundial d'informació en set idiomes, en col·laboració amb Verificat, agència dedicada a la verificació d'informació, i I.Media, agència de notícies especialitzada en informació del Vaticà.

Els mitjans de comunicació fundadors del consorci són Catalunya Religió, Our Sunday Visitor (Estats Units), Družina (Eslovènia), Francesco (Itàlia), Religión Digital (Espanya), El Observador de la Actualidad (Mèxic) i La Voz de Córdoba (Espanya).

El papa Francesc, la Santa Seu i conferències episcopals de tot el món s’han pronunciat sobre el “deure moral” de vacunar-se per respectar no només la pròpia vida, sinó també la dels altres. Ara bé, en la comunitat catòlica mundial, en particular a les xarxes socials, es plantegen moltes qüestions científiques i ètiques, lligades al caràcter ètic del procés de producció de les vacunes, que requereixen ser aclarides o explicades per científics, bioètics, i teòlegs.

Un consorci per a contrastar i veritifcar la informació

“La rapidesa del procés de vacunació contra la COVID-19 i la gran ansietat causada per la pandèmia a nivell mundial fan que la qüestió de les vacunes quedi particularment exposada a la desinformació”, explica Google News Initiative.

“Els periodistes poden tenir un paper fonamental de suport i verificació, basats en l’escolta de les preocupacions de les seves audiències, oferint una informació correctiva sobre malentesos que circulen en línia i fora de línia”, afegeix el bloc de Google News Initiative, explicant els motius del suport a aquesta iniciativa.

El projecte està obert a tots els mitjans de comunicació catòlics, oferint accés lliure i exclusiu a informació verificada, així com la possibilitat de comptar amb el parer dels experts del Comitè Científic del Consorci. Els mitjans de comunicació catòlics interessats a formar part del Consorci poden escriure abans del 31 de març de 2021 a consortium@aleteia.org.

El consorci publicarà un estudi d’audiència a la web (weblistening) focalitzat en la manera en què els mitjans de comunicació catòlics estan informant sobre el procés d'immunització, elaborat per l'Observatori Blanquerna de Comunicació, Religió i Cultura de la Universitat Ramon Llull de Barcelona. Així mateix, aquest centre realitzarà un estudi sobre l'impacte que la tasca informativa del Consorci tindrà en la comunitat catòlica a nivell mundial.

El Comitè Científic, que oferirà consultoria científica, bioètica i teològica, està format per l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal), pol científic d'excel·lència en recerca, així com per un grup d'experts epidemiòlegs, metges, científics, bioètics i teòlegs. Entre els quals hi ha Francesc Torralba, Director de la Càtedra Ethos de la Universitat Ramon Llull; José María Simón, expresident de la Federació Mundial de les Associacions de Metges Catòlics; Leticia Soberón, membre del Dicasteri vaticà per a les Comunicacions Socials; Concepció Mestres Miralles, degana de la Facultat de Ciències de la Salut Blanquerna, Universitat Ramon Llull (Barcelona); i Jordi Serrano Pons, fundador i CEO de UniversalDoctor i EpidemiXs.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.