Vés al contingut
Catalunya Religió
Galeria d'imatges

(Víctor Rodríguez –CR) Els propers dies la Garriga rebrà un autocar amb una seixantena de refugiats ucraïnesos. S’instal·laran a la Casa d’espiritualitat que fins fa poc regentaven en aquest municipi del Vallès Oriental les Franciscanes Missioneres de la Immaculada Concepció. D’ençà que les monges van marxar per manca de vocacions l’any 2021, la casa la gestiona la Fundació EDUCAT, una cooperativa de professors d’inspiració cristiana amb dues escoles a Sant Cugat del Vallès, el Liceu Politècnic i l’escola Santa Isabel, que també havia estat vinculada a la mateixa congregació.

Visitem la Casa de la mà d’en Lluís Seguí, director de la Fundació EDUCAT pocs dies abans que la casa rebi els primers refugiats, una arribada plena d’incerteses i alhora, d’esperança.

Una casa amb bagatge

La casa d’espiritualitat ‘La Immaculada’, situada al bell mig d’aquesta vila termal, va ser en els seus inicis una escola per a les nenes garriguenques. Una iniciativa d’Anna Ravell i Barrera, religiosa que havia fundat la congregació a la mateixa vila el 1859. L’escola va obrir a l’actual edifici del carrer de Cardedeu l’any 1864 i va ser reconvertida en Casa d’espiritualitat a mitjan anys 80 del segle passat. A l’actualitat, la congregació de les Franciscanes Missioneres de la Immaculada Concepció segueix mantenint la propietat de la casa; però en va traspassar la gestió a la fundació EDUCAT amb la intenció que el carisma franciscà continués bategant al cor de la Garriga malgrat les religioses no hi fossin. “Les monges han fet una obra magnífica i nosaltres, des de la Fundació volem seguir donant el que hem rebut”, explica Seguí.

Solidaritat en equip

L’acollida a la Garriga serà possible gràcies a la suma d’esforços diversos i col·lectius. Per una part, l’entitat impulsora, la Fundació EDUCAT que fa anys que col·labora amb l’ONG Coopera, que treballa a Ucraïna. “Conjuntament amb Coopera, cada estiu portem nens orfes ucraïnesos a Catalunya; però enguany l’arribada s’ha anticipat i avançat per la guerra, nosaltres no podem gestionar el ritme”.

D’altra banda, les monges, que mantenen la propietat de l’edifici han acollit amb entusiasme la proposta quan s’han assabentat del nou i urgent ús de la casa. “Estem molt contentes que la nostra casa mare pugui servir per acollir gent que fuig de la guerra i que la nostra obra continuï a la Garriga de la mà de la Fundació”, expressa la germana Montserrat Soler, actual superiora general de la congregació. La Casa d’espiritualitat, mentre duri la guerra, doncs, canviarà la seva funció d’hostatgeria espiritual per passar a ser durant el temps que calgui, la llar habitual dels nous hostes ucraïnesos que estan a punt d’arribar.

Malgrat la situació de pànic que es viu al país, tot el procés i el seu complex engranatge és possible gràcies també a les missions que les religioses del Instituto del Verbo Encarnado i les Germanes Oblates tenen a Ucraïna. “Totes dues congregacions, amb monges que parlen castellà i ucraïnès, estan fent d’interlocutores amb l’ONG Coopera per facilitar l’arribada d’aquests refugiats. Després, EDUCAT fa l’aterratge i el dia a dia a Catalunya”, detalla Lluís Seguí.

5.000 euros mensuals

L’acollida i manutenció de la seixantena de refugiats juntament amb el manteniment de la casa tindrà un cost aproximat de 5.000 euros mensuals. “De moment ja hem aplegat 10.000 euros en donacions majoritàriament de les famílies de les escoles que gestionem, però necessitarem donacions regulars sostingudes en el temps perquè tot indica que la seva estada serà llarga”.

Per aquest motiu és molt important la col·laboració del poble de la Garriga així com de les famílies de l’alumnat per tal que entre tothom es pugui finançar el dia a dia d’aquest grup de refugiats que viuran i estudiaran a la Garriga durant un temps indeterminat.

Preservar la comunitat

Els refugiats que arribaran els propers dies seran probablement nens d’un orfenat ucraïnès, o bé infants acompanyats de les seves mares. Per això cal sobretot preservar la seva unió i intimitat, com expressa Lluís Seguí: “No toca integrar-los de cop, cal preservar el seu grup-comunitat, un factor molt important per a ells, i per això estem buscant mestres ucraïnesos que puguin impartir classe en la seva llengua i a les mateixes instal·lacions”.

Per aquest motiu, la Casa, que compta amb una trentena d’habitacions amb bany i calefacció, un gran jardí, capelles i sales polivalents podrà donar un bon servei. “Amb petites adaptacions, la Casa farà d’escola i de llar alhora. Intentarem separar el mínim possible les persones amb vincles afectius adaptant les habitacions”.

Conscients que encara no se sap el perfil ni les necessitats dels refugiats que en breu arribaran a la Garriga, des de l’organització demanen a la població que canalitzi la seva col·laboració a través de Càritas parroquial i de l’Ajuntament, i principalment amb petits donatius econòmics que permetin pagar les factures i adquirir el que faci falta pel dia a dia.

El poble es bolca

Després d’una reunió d’urgència dels representants de la Fundació amb el rector i l’alcaldessa de la Garriga es van activar els primers suports. “L’alcaldessa i el rector ens van rebre ràpidament i es van posar a disposició del que calgués”, remarca Lluís Seguí.

Des de llavors, diverses entitats locals, parroquials i escoles s’han bolcat en ajudar els refugiats que arribaran. Al rebost de la Casa ja hi ha una bona quantitat de menjar per quan arribin els primers refugiats: “Aquesta setmana, Saned ens ha regalat un forn nou, un voluntari una nevera industrial i l’empresa Boté ens ha arreglat una altra nevera que no funcionava a més de fer el manteniment de l’edifici”.

Per part de l’ajuntament, la col·laboració municipal amb l’acollida és total, com remarca Dolors Castellà, l’alcaldessa. “Des de la reunió que vam fer amb la Parròquia i la Fundació, tenim un grup de Whatsapp per solucionar al moment tot allò que faci falta”. Castellà es mostra profundament agraïda “refermant la col·laboració amb el que calgui com a municipi acollidor que som”. Entre d’altres, des de l’ajuntament ja s’ha fet gestions amb la Conselleria de salut per tal de tramitar les targetes sanitàries dels refugiats que el municipi acollirà.

La col·laboració parroquial s’està fent a través de Caritas local i diocesana, com exposa el rector Santiago Collell: “Col·laborarem en tot allò que ens demanin des de la Fundació”. I és que a part de la pregària, ja s’ha començat a demanar ajuda sobretot econòmica des dels diferents canals i grups parroquials. Qui ho desitgi trobarà informació per poder col·laborar a l’apartat ‘SOS Ucraïna’ del la pàgina web de la Fundació EDUCAT.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.