Vés al contingut
Catalunya Religió

(Jesuïtes) Aquest dilluns ha començat a l’Audiència Nacional la vista pública del judici contra Inocencio Montano, excoronel i exviceministre de Defensa de El Salvador, per la seva pressumpta participació a l’assassinat l’any 1989 a la Universitat Centreamericana (UCA) de San Salvador de sis jesuïtes, una treballadora de la universitat i la seva filla.

Les víctimes de la UCA es van convertir en símbol d’una multitud anònima de víctimes i exemple d’una manera de ser Església, compromesa amb la pau i la justícia. Ignacio Ellacuría, el més conegut d’ells, filòsof i teòleg, va ser rector de la universitat dels jesuïtes de San Salvador des de 1979 fins el moment de la seva mort, a l’edat de 59 anys. Entestat a buscar una solució negociada a la guerra civil, el seu compromís i defensa dels més desfavorits el va fer incòmode per al règim militar que governava a El Salvador.

Comunicat dels jesuïtes de centreamèrica i la UCA

"La massacre va ser el resultat d'un pla pensat i executat, en la lògica del terrorisme d'Estat, qualificat com un crim de lesa humanitat i crim de guerra. Van matar a persones innocents, persones de bé, que van dedicar la seva vida a defensar els pobres a impulsar la justícia social i promoure el bé comú des de la raó i el coneixement acadèmic", destaca el comunicat que avui ha fet públic la Compañía de Jesús a Centreamèrica conjuntament amb la UCA de El Salvador.

Recorden també que malgrat els esforços al llarg de més de tres dècades per què es conegui la veritat i es faci justícia a El Salvador, els autors intel·lectuals de la massacre segueixen en la més absoluta impunitat. “Mantenim l'esperança que no està molt llunyà el dia en que això s'aconsegueixi, per bé del poble salvadoreny i la necessitat de reconciliació d'aquesta societat”.

La impunitat és el que ha portat a familiars de les víctimes, a l’Associació ProDrets Humans d’Espanya i el Center for Justice & Accountability d’Estats Units a recórrer a la via de la justícia universal, introduïnt el cas a l’Audiència Nacional Espanyola, ja que cinc dels jesuïtes assassinats eren espanyols.

La importancia d’aquest moment, per a la Companyia de Jesús a El Salvador i la UCA, és l’aportació que representa per a l’esclariment del crim i el coneixement dels qui en van ser els seus reponsables últims. "Esperem i confiem que la vista pública permeti revelar la veritat sobre aquest crim que va commoure el món sencer. El nostre desig és que donada la falta de voluntat política a El Salvador per resoldre aquest crim, la justícia universal contribueixi que funcioni el sistema de justícia salvadoreny, i per això seguirem treballant independentment del resultat del judici a l'Audiència Nacional".

Per la seva banda, el Provincial de la Companyia de Jesús a Espanya, Antonio España SJ, ha manifestat el seu suport en aquesta recerca per la justícia i ha recordat que la prioritat és la reconciliació del país des de la veritat, la justícia i el perdó. 

Podeu llegir el comunicat de la Provincia Centreamericana de la Companyia de Jesús i la UCA en aquest enllaç.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Imatge
Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.