Vés al contingut
Catalunya Religió

(CR) Coincidint amb la suspensió de les misses amb assistència de fidels a totes les parròquies, el cardenal arquebisbe de Barcelona, Joan Josep Omella, ha fet una carta pastoral per explicar aquesta mesura. Omella reitera que sobretot cal seguir les indicacions de les autoritats sanitàries en qualsevol activitat d’atenció pastoral que calgui fer.

“Aquesta situació és també una gran oportunitat perquè tots, sacerdots i laics, ens convertim en agents evangelitzadors amb el nostre testimoni d’entrega, de pregària i d’amor”, explica el cardenal. En la carta agraeix i demana el suport a tots els agents implicats en la resolució de la crisi. També envia un missatge d’ànim a les famílies, pares, gent gran, infants, docents... “Aquest temps que ens toca viure és també una gran oportunitat per al diàleg profund en família, per repensar els nostres esquemes de valors”.

L’arquebisbe es dirigeix al clergat, religiosos i agents de pastoral de la diòcesi per demanar-los que siguin “prop dels qui pateixen i ho passen malament, encara que només sigui perquè senten la solitud i l’angoixa del contagi de la malaltia”. En la mesura del possible, fer-ho sobretot per telèfon o internet.

També proposa que “respectant sempre les recomanacions de les autoritats sanitàries, tingueu obertes les esglésies, on sigui possible, per tal que les persones que ho desitgin puguin anar a pregar”. I explica que l’arquebisbat farà cada dia reunions de coordinació per valorar els serveis que caldrà oferir.

Aquest dissabte al vespre, a la majoria de parròquies de Barcelona ja hi havia cartells a les portes anunciant la suspensió de les misses. En alguns casos, ja s’anunciava algunes hores d’obertura dels temples els propers i la manera de contactar amb el serveis pastorals.

El text remarca que mentre duri la crisi sanitària actual tots els fidels queden dispensats del precepte dominical i suspeses totes les celebracions públiques de l’eucaristia. Recomana seguir les diverses emissions de la missa a radio, televisió i internet.

.

Carta pastoral del Cardenal Omella amb motiu del Coronavirus

«A vosaltres, estimats de Déu, la gràcia i la pau de part de Déu, el nostre Pare» (Cf. Rm 1,7)

Benvolguts diocesans,

El coronavirus ha posat en estat d’alerta el nostre món: l’economia, la política, la religió, la sanitat pública, les escoles i universitats, etc. És com si, de sobte ens quedéssim flotant en l’aire sense trepitjar terra ferma. Ens agafa por a tots, una certa dosi d’incertesa, de preocupació i d’angoixa, semblant a la que tenien els apòstols quan navegaven pel llac de Tiberíades i un fort vent sacsejava la barca fins al punt de posar-la en risc d’enfonsar-se.

Ens envaeixen aquestes pregunten que són a l’ambient, al cor dels ciutadans: Què hem de fer? Estem fent el correcte? Caldria prendre mesures més contundents?

El papa Francesc ens demana que atenguem els malalts i que no tinguem por d’acostar-nos a ells. És part essencial del ministeri dels preveres ser prop de la gent. Aquesta situació és també una gran oportunitat perquè tots, sacerdots i laics, ens convertim en agents evangelitzadors amb el nostre testimoni d’entrega, de pregària i d’amor.

Des de l’Arquebisbat s’han enviat unes recomanacions, seguim-les. Des del Ministeri de Sanitat i la Conselleria de Sanitat ens han donat unes normes que cal seguir.

Queda sempre el dubte sobre com actuar en l’administració dels sagraments. En tot cas, no hem d’oblidar que els sagraments són “medicina espiritual” per a l’ànima i també per al cos.

Les autoritats ens insisteixen en la importància de col·laborar activament seguint les seves indicacions per evitar que aquest virus es propagui. Us prego insistentment que en seguim totes les instruccions. Per això, us comuniquem que, mentre duri aquesta situació de greu crisi sanitària actual:

-Tots els fidels de la nostra Arxidiòcesi de Barcelona queden dispensats del precepte dominical.

-Queden suspeses totes les celebracions públiques de l’Eucaristia.

Per aquest motiu, és important recordar a tots el fidels que poden seguir devotament la celebració de la Santa Missa per televisió o per ràdio.

No obstant això, també seria desitjable que els temples estiguessin oberts perquè qualsevol persona pogués anar a pregar, a adorar el Senyor, present en els sagraris de les esglésies, tenint en compte les normes de distància, de no aglomeracions, etc. El papa Francesc així ens ho ha recordat durant la celebració de la Missa diària a Santa Marta de divendres 13 de març.

No oblidem que a casa podem pregar sols o en família. I que a Déu el trobem també en les persones que ens envolten. Moltes persones estan soles, no podran sortir al carrer a comprar menjar o medicines i necessitaran també el consol d’una visita, d’una trucada telefònica. Per què no fem un gest de bon samarità i atenem els germans més necessitats, els nostres veïns de casa o de l’escala? Això sí, sempre seguint les indicacions sanitàries exigides per evitar el contagi, especialment, entre la població de risc.

1.- Als poders públics

Vull agrair al Govern de l’Estat i de la Generalitat, a les administracions públiques, així com als servidors públics, el vostre gran esforç per atendre l’emergència produïda per la pandèmia del coronavirus. Soc conscient que no sempre és fàcil prendre decisions impopulars, però, de vegades, ho exigeix el bé comú de tots els ciutadans. Avui, més que mai, les autoritats necessiteu la nostra pregària intensa perquè el Senyor us il·lumini i us doni la serenitat necessària per prendre les decisions que siguin oportunes.

2.- Als treballadors dels Centres Sanitaris

Vull agrair de tot cor la tasca immensa que esteu fent tots els metges, infermers, auxiliars i personal administratiu i de neteja dels centres hospitalaris. Vosaltres esteu oferint tot el vostre saber, energia i temps per atendre els nostres germans i germanes malalts. Ho feu coneixent el risc de contagi d’aquest virus. Alguns de vosaltres us heu infectat durant l’atenció als malalts. Gràcies per tot aquest servei i per l’amor amb què ateneu els malalts i acompanyants. Demano a tots els fidels que preguin intensament per tal que el Senyor us sostingui i us il·lumini en aquesta noble missió al servei de la humanitat.

3.- Als contagiats pel virus i als qui sou en quarantena

Vosaltres sou els primers de patir els efectes d’aquest virus. Ens diuen els experts que tard o d’hora molts de nosaltres passarem per aquest mateix procés. Gràcies pel vostre testimoni d’enteresa, gràcies pels detalls amb les persones que us atenen i que tenen cura de vosaltres amb una entrega tan generosa. Gràcies per tot el vostre esforç per tal d’evitar nous contagis. Tots vosaltres sou presents en les nostres pregàries, demanem per la vostra prompta recuperació.

A altres us toca passar per la incertesa de la quarantena. No us trobeu malament, però us toca seguir aquestes mesures de prevenció. Gràcies per la vostra paciència. Encara que no us ho sembli, pot ser un temps ideal de recés personal i espiritual. Tindreu temps lliure. Que no us robin tot el temps les tecnologies. Dediqueu temps per pensar, per repassar la vostra vida, per pensar cap a on i com voleu orientar la resta de les vostres vides en aquest món a l’espera de la trobada definitiva amb Déu.

4.- A les persones de risc: persones grans, nens i malalts crònics

Aquest temps d’incertesa pot ser per a vosaltres d’una preocupació i angoixa més grans en ser conscients de la vostra fragilitat. Heu de saber que no esteu sols, que compteu amb la nostra pregària i amb la proximitat atenta de tots els fidels d’aquesta diòcesi. No deixeu de demanar-nos ajuda, atenció, escolta, etc.

Si us plau, us demano que seguiu amb atenció i responsabilitat tots els consells i indicacions de les nostres autoritats, que vetllen per tots nosaltres i, d’una manera particular, per cada un de vosaltres. Us demano un cop més que us quedeu a casa i que participeu de la Missa diària o dominical a través de la TV o de la ràdio.

Els nens i nenes segur que us heu adonat que vivim un moment singular. Poden semblar unes vacances, però bé sabeu que es tracta d’un temps que posarà a prova la vostra paciència. Pot ser un temps ideal per deixar que creixi la vostra creativitat. Us demano que ajudeu molt els vostres pares i mares. Ells necessiten la vostra col·laboració. La millor manera és que sigueu obedients, que els ajudeu en les tasques de la casa, que sapigueu distingir els moments de fer deures dels de jugar. I, en aquests dies, que de ben segur seran bastant llargs, no us oblideu de Jesús ni de la Mare de Déu. Pregueu personalment i en família, parleu amb Déu, confieu-vos als àngels de la guarda.

5.- Als pares, mares, mestres i docents

No sempre som conscients de la bella tasca dels pares, que cuiden i eduquen els seus fills. Gràcies per l’entrega generosa que teniu cap als fills. Ells són el futur de la societat i de l’Església. Tot i que de vegades us toca patir, els fills són l’alegria de pares i avis. Són un regal que Déu us confia.

Com que passareu molt temps junts segurament sorgiran petites enganxades. No serà fàcil, però us animo a seguir educant els vostres fills. No abandoneu aquesta bella missió que us correspon, en primer lloc, a vosaltres en benefici de tota la societat. Quantes coses devem als nostres pares i avis! Aquest temps que ens toca viure és també una gran oportunitat per al diàleg profund en família, per repensar els nostres esquemes de valors. Preguem a Déu que us il·lumini i que us guardi sempre en la seva pau.

Agraeixo també, als professors, la pacient i exigent tasca de formar els alumnes. Seguiu fent aquesta feina tan apassionant en connexió directa amb els pares. De ben segur que aquesta crisi generarà moltes preguntes profundes en els nostres infants i joves. Serà una gran oportunitat per aprofundir i per promoure els valors humans, ètics i espirituals. Recordeu-los que tot no consisteix a saber molt per guanyar molts diners. Ajudeu-los a descobrir els valors de la solidaritat, de la fraternitat, de la convivència, de la tolerància i del respecte a la diversitat.

6.- Als preveres, diaques, consagrats/des i agents de pastoral

Gràcies per la tasca impressionant que feu a les diferents parròquies, llocs de culte, en els diferents àmbits de la pastoral. També a vosaltres us preocupa la situació que estem vivint a causa d’aquesta pandèmia.

Procureu ser prop dels qui pateixen i ho passen malament, encara que només sigui perquè senten la solitud i l’angoixa del contagi de la malaltia. Estigueu disponibles en tot moment per acollir i atendre a tothom. A vegades, n’hi ha prou simplement d’escoltar, de donar una paraula de consol i d’ànim. Aprofiteu d’una manera particular el telèfon, internet i les noves tecnologies per ser ben prop del vostres feligresos.

Ajudeu-los a descobrir la presència de Déu enmig d’aquest desconcert i dolor ocasionat per la pandèmia. Atreviu-vos a ser com els apòstols a la barca, quan desperten Jesús i li demanen que intervingui davant la tempesta que està a punt d’enfonsar-los al llac de Tiberíades. Ajudeu-los a pregar, a oferir la vida, la por i el dolor per la salvació del món.

Respectant sempre les recomanacions de les autoritats sanitàries, tingueu obertes les esglésies, on sigui possible, per tal que les persones que ho desitgin puguin anar a pregar.

Des del Secretariat Diocesà de Catequesi us enviaran una proposta catequètica elaborada a partir de l’Evangeli de cada diumenge, perquè la feu arribar a totes les famílies. Creiem que pot ser una bona manera de pregar junts i compartir la fe en família i, alhora, estar en comunió amb tota l’Església.

Convido tots els preveres de la diòcesi a continuar oferint l’Eucaristia diària en sufragi pels vius i difunts, i, en particular, perquè el Senyor aturi els efectes dolorosos d’aquesta pandèmia.

En aquests dies en què ens cal estar molt atents a l’evolució de la situació, hem acordat, conjuntament amb els bisbes auxiliars, la celebració quotidiana de sessions de coordinació per tal de vetllar per vosaltres i pel servei que hem d’oferir als fidels.

7.- A tots els membres d’aquesta Església que peregrina a Barcelona

Vull acabar aquesta carta amb una invitació a tots i a cadascun de vosaltres a aprofitar aquesta situació que ens toca viure per créixer en la nostra vida espiritual. Són dies en què se’ns demana quedar-nos a casa. Tindrem temps per a moltes coses, entre elles, us convido que regaleu temps a Déu. La reclusió a casa nostra pot ser un bon moment per al recolliment i per a la pregària personal i familiar. És també un temps ideal per a la lectura de la Paraula de Déu. Trobem temps per a la lectura atenta i pregada dels passatges bíblics que l’Església ens ofereix en la litúrgia d’aquests dies de Quaresma.

Us desitjo a tots una Quaresma profitosa, camí cap a la Pasqua, en aquest any de gràcia del Senyor en el qual se’ns demana una més gran conversió a Déu i una mirada atenta cap als germans, que són presències vives de Crist entre nosaltres.

Tinguem molt presents en la nostra pregària tots els nostres germans i germanes que ens han deixat. Demanem amb confiança que puguin gaudir de la presència de Déu acompanyats de tots els seus éssers estimats.

Acabo amb una bella pregària del papa Francesc que podríem fer nostra en aquests moments en què el coronavirus ens turmenta a tots.

Oh Maria, vós resplendiu sempre en el nostre camí
com a signe de salvació i d’esperança.

Nosaltres ens encomanem a Vós, Salut dels Malalts,
que a la Creu vàreu ser associada al dolor de Jesús mantenint ferma la vostra fe.

Vós, salvació del poble, sabeu de què tenim necessitat,
i estem segurs que proveireu a fi que, com a Canà de Galilea,
pugui tornar la joia i la festa després d’aquest moment de prova.

Ajudeu-nos, Mare del Diví Amor,
a configurar-nos a la voluntat del Pare i a fer el que ens digui Jesús,
que ha pres damunt seu els nostres sofriments i s’ha carregat els nostres dolors
per portar-nos, a través de la Creu, al goig de la Resurrecció.

Sota la vostra protecció, cerquem refugi, Santa Mare de Déu.
No menystingueu les nostres súpliques, ara que som provats,
i deslliureu-nos de tot perill, oh Verge gloriosa i beneïda. Amén.

¡Que el Senyor ens beneeixi, ens guardi i ens concedeixi la pau!

† Card. Joan Josep Omella Omella. Arquebisbe de Barcelona

Barcelona, 14 de març de 2020

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.