Vés al contingut
Catalunya Religió

(CR) Una notificació nova apareix al telèfon de la coordinadora de voluntariat de Càritas Sant Feliu, Raquel Avilés. I és que des de fa un any, l’entitat diocesana ha vist com els joves de la diòcesi s’han apropat a l’entitat amb una preocupació: donar resposta a la crisi social que observen al seu entorn. Per coordinar-se han creat un grup de whatsapp, segurament un dels més especials al mòbil d’Avilés, que viu aquest nou escenari de Càritas amb il·lusió i assegura que “el repte d’incorporar voluntariat jove ens el plantejàvem des de feia temps”.

Resposta urgent

A mitjans de març de l’any passat, la pandèmia va agafar amb el peu canviat a tota la societat. Les Càritas amb seu a Catalunya no en van ser excepció. Avilés confessa que a l’Economat de Vilanova i la Geltrú -un projecte social ampli que distribueix aliments gratuïtament i ofereix formació laboral, entre d’altres activitats- es van quedar amb el 10% del voluntariat d’un dia per l’altre. Gran part de les persones voluntàries que hi havia fins al moment eren d’edat avançada i, per tant, se les va considerar població de risc a qui no es podia exposar a un gran nombre de contactes socials. Aquesta caiguda en picat de mans voluntàries va venir acompanyada del primer embat de la crisi: es va duplicar el nombre de persones ateses en molt pocs dies.

Davant d’aquesta situació la resposta del jovent de la diòcesi va ser exemplar. “Vam demanar ajuda a les comunitats, però també va aparèixer un percentatge molt elevat de joves que no tenen cap vinculació amb l’Església”, explica Avilés. Càritas va començar a vehicular les seves ganes de compromís, de donar una resposta immediata a una problemàtica urgent. Aquesta reacció va permetre que l’Economat seguís funcionant i fent un servei essencial a la capital del Garraf.

Joves compromesos

“Es diu que els joves no es comprometen, però no és una realitat. Hem de trencar amb aquesta idea” deixa ben clar la responsable de voluntariat. Avilés vibra quan parla dels joves, considera que “són adrenalina”. Per a l’entitat diocesana, aquesta incorporació suposa un canvi de paradigma: “Ens hem d’adaptar mútuament. Tenim projectes actius al matí, justament quan ells estudien”. Uns canvis que volen anar ajustant, ja que és “un tema que ens preocupa i ocupa des de fa temps”.

Els mesos de març a setembre de l’any passat van ser de gran activitat per a aquests joves. Després de l’estiu han frenat el ritme i fet un pas enrere per reflexionar què poden fer. Això els ha dut a reunir-se periòdicament de manera telemàtica i començar a visitar iniciatives de Càritas a tota la diòcesi. De moment han visitat el Centre d’Acollida Abraham de Vilafranca, per a persones sense llar, i els horts que l’entitat gestiona a Vilanova.

El grup de #CàritasJove creix amb força i comença a traçar les línies i accions a seguir a curt i llarg termini.

Aquest divendres la reunió del #voluntariat jove es va fer a l'hort de #Càritas #VilanovaILaGeltrú on vam poder conèixer de primera mà aquest projecte.#vng pic.twitter.com/KUxTAIRpIl

— Càɾitas Sant Fҽliu (@caritasantfeliu) May 18, 2021

“Fer de mirall”

Tenen clar que no volen crear un grup independent, paral·lel al funcionament de Càritas, sinó que es tracta d’un procés de reflexió que els ha de dur a sensibilitzar a més joves del territori. Amb el referent de Càritas del Prat, que ha participat amb diverses parades informatives al Festival Esperanzah, aquests joves d’entre 18 i 30 anys posen el focus a “fer de mirall per a altres joves”. “No és el mateix per a un jove que expliqui què és Càritas un igual que una persona més gran”, afirma Avilés. Sent conscients que la imatge que alguns joves tenen de l’entitat social “pot no animar a sumar-s’hi”, aquests joves poden explicar des de dins què s’hi fa i el servei comunitari que representa aquest compromís.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.