Vés al contingut
Catalunya Religió

(Jordi Llisterri –CR) 11.500 voluntaris, 571.000 persones ateses i més de 40 milions d’euros destinats a l’atenció social. Són les xifres del treball que realitza cada any Càritas Catalunya, que reuneix les deu Càritas diocesanes que hi ha a Catalunya. Per primer vegada aquest dimarts s’han presentat les dades conjuntes de l’any 2014. Tot i que cada any cada bisbat presenta públicament els informes anuals, fins ara mai s’havia fet una memòria conjunta que suma els serveis i recursos de totes les diòcesis amb seu a Catalunya.

Amb més de l’important volum de la tasca que es realitza des dels deu bisbats, les dades també mostren que Càritas funciona gràcies al voluntariat (11.500 voluntaris al costat de només 449 persones contractades) i gràcies a un gran nombre de donants (17.666 donats particulars i 1.181 empreses).

En total, entre els deu bisbats catalans Càritas destina a serveis i projectes socials 40 milions d’euros a l’any. Només un 24% del pressupost prové de subvencions de les administracions.

Amb aquests recursos s’arriba a donar servei a més de mig milió de catalans, 571.211 persones el 2014. Això vol dir que Càritas arriba a gairebé un 8% de la població catalana, en un país on el 20% dels catalans viuen per sota del llindar de la pobresa. Una atenció que gairebé arriba a la meitat de les persones amb més necessitats de Catalunya.

“Aquest no és el pla de Déu”

Les dades conjuntes de Càritas les ha presentat aquest dimarts en una roda de premsa el cardenal Lluís Martínez Sistach, com a bisbe delegat de la Conferència Episcopal Tarraconense per Càritas, i la presidenta de Càritas Catalunya, Carme Borbonès.

“Nosaltres ajudem, però això no treu que és una responsabilitat de l’administració”, ha explicat el cardenal. Sistach ha lamentat una vegada més que “no he tingut cap èxit” en la repetida crida per una pacte d’Estat contra la pobresa: “El nombre tan elevat de persones sense feina és un problema gravíssim; si això no és una qüestió d’Estat, quin problema ho és?”

Martínez Sistach ha insistit en que això hauria facilitat que “si hi havia d’haver retallades, haguessin estat més repartides”. I ha senyalat que els darrers resultats electorals, amb l’aparició de nous partits, “són un senyal: hi ha un vot de càstig, la gent està cansada”.

La presentació s’ha fet amb la presència dels directors de les deu Càritas de Catalunya. Borbonès ha destacat la diversitat i la proximitat del seu treball en tot el territori. També s’ha posat de manifest que les demandes d’ajuda no baixen malgrat el que diguin sobre la millora de l’economia. En el millor dels casos, el nombre d’atesos per Càritas el 2015 està sent el mateix que l’any passat, i cada vegada amb més proporció de persones autòctones. Una pobresa cada vegada “més profunda i més intensiva”.

Sistach s’ha referit també al papa Francesc per insistir en la necessitat d’anar a les causes de la desigualtat i donar-hi solucions estructurals. La situació actual amb un 20% de la població mundial acaparant el 80% del recursos “no és el pla de Déu”.

El cardenal també ha volgut donar un missatge positiu. Ha remarcat que el treball de Càritas recau en la xarxa parroquial. I també que aquest treball permet mostrar que al costat de males notícies “d’atemptats, guerres, onades de refugiats o de la persecució del cristians a Orient, també hi ha molta bondat en el cor de les persones”.

Aquí podeu veure la memòria complerta.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.