Vés al contingut
Catalunya Religió
Galeria d'imatges

(Glòria Barrete –CR) Si alguna entitat pot radiografiar la vulnerabilitat, precarietat i pobresa de la gent a casa nostra aquesta és Càritas Catalunya. Aquest dimecres al matí s'ha presentat la Memòria Anual de 2017 que posa de manifest "que creixement econòmic no vol dir necessàriament desenvolupament" i que denuncia com aquesta recuperació econòmica "no arriba a tothom", cronificant-se l'exclusió que ja és "multidimensional".

Les dades generals són un reflex exhaustiu del que viu la societat. L'any passat Càritas Catalunya va atendre un total de 321.287 persones, un 11% menys que les xifres del 2016 que s'enfilaven fins a les 360.604 persones. Ara bé, l'entitat social de l'Església que agrupa les Càritas diocesanes dels deu bisbats catalans remarca que "tot i atendre menys persones, les que atenen requereixen de més suport".

I és que la recuperació econòmica després d'uns anys llargs de crisi "no ha arribat per a tothom", com ha afirmat el cardenal arquebisbe de Barcelona, Joan Josep Omella, durant la roda de premsa. "Queda molta gent pel camí i queda encara molt per fer", ha recordat.

Una exclusió multidimensional

Aquestes més de tres-centes vint mil persones ateses per Càritas Catalunya durant el 2017 representen el 21% de l'acció solidària de les Càritas de l'Estat Espanyol que ha atès un milió i mig de persones. Beneficiaris que són en la majoria de casos llars formades per famílies amb menors, i en especial mares soles. Remarquen alhora que hi ha hagut un increment de parents que viuen junts i també un augment de persones que viuen soles.

Càritas constata així que l'exclusió ja és multidimensional, avarca moltes dimensions de la persona. La manca de feina, la dificultat de l'accés a l'habitatge, les feines precàries o la manca de papers i la complexitat per a regularitzar la situació són molts dels aspectes que des de Càritas intenten posar remei, tal com ha desgranat durant la presentació Raquel Carrión, representant de la Comissió d'Acció Social de Càritas Catalunya.

Una situació que tot i que segons els números sembla que millora en d'altres aspectes empitjora o s'enquista. "Des del 2013 notem una millora en les dades però les millores són de menor calat", ha explicat Anna Roig, representant de la Comissió de Comunicació de Càritas Catalunya". Cal fer un acompanyament als beneficiaris més extens i intens i que sobretot arriba a perfils com infants i adolescents.

"8 de cada 10 persones que han patit precarietat durant la seva infància reviuen les necessitats com adults", han destacat des de l'entitat eclesial, això evidencia un "cercle de pobresa intergeneracional" en què no hi ha "un ascensor social possible".

L'accés a l'habitatge, un greu problema

Alhora denuncien que el sistema de protecció social "és insuficient". Tenir una feina actualment "no és cap solució avui dia, tot i que ajuda evidentment". Però si un problema social s'ha aguditzat fins a ser un dels més greus amb els quals es troba avui l'entitat és l'accés a l'habitatge. "L'accés a l'habitatge no està garantit, la gent no té on anar a viure, ens trobem amb moltes famílies senceres vivint en una sola habitació d'un pis compartit".

I si un col·lectiu és vulnerable, a banda dels infants, és el col·lectiu dels sense papers. "Parlem de gent que fuig dels seus països a causa de la violència i es troba sovint amb una llei que posa obstacles per regularitzar la situació al país".

I amb les dades mostrades sobre la taula, què proposen des de Càritas Catalunya? L'entitat reclama, junt amb d'altres entitats cristianes, "un treball decent, basat en una promoció de l'economia solidària, i acompanyat d'una reforma laboral que posi per davant els drets dels treballadors".

També demanen la Implementació de la Renda Garantida de manera eficient ja que actualment "no es du a terme de la millor manera". Reclamen que es pugui complementar aquesta ajuda amb d'altres ingressos laborals, menys complexitat burocràtica, i que les ajudes de lloguer o personals no computin com a ingressos laborals. I afrontant el tema greu de l'accés a l'habitatge, des de Càritas Catalunya demanen ampliar el parc d'habitatge públic que actualment es xifra en un 2% i fer-lo arribar fins mínim al 15%.

Una tasca, la de treballar i la de fer incidència social i política, que ha d'anar acompanyada, segons el president de Càritas Catalunya, Francesc Roig, per una "superació de les fronteres del jo cap al nosaltres", i d'una denuncia quan calgui que esdevingui "una ona forta de canvi".

I és que, segons Càritas Catalunya, malgrat les dificultats i les dades dolentes sobre pobresa i exclusió, "són també testimonis d'esperança", que treballen des de l'Església "creant una societat més justa, acollint, escoltant i integrant", ha recordat Omella. Un treball realitzat per professionals però la majoria per voluntaris, uns 13.000, que representen el 16% dels voluntaris a l'Estat Espanyol.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.