Vés al contingut
Catalunya Religió
Càritas Sant Feliu
Foto: Reforç escolar. Càritas Sant Feliu
Galeria d'imatges

CR Les Càritas de Barcelona, Sant Feliu, Tortosa, Terrassa, però també de Solsona, Lleida o Urgell han presentat aquest dijous al matí les seves memòries anuals. Girona fa pocs dies també que va presentar la seva memòria anual. Unes memòries, amb nombroses dades, en què s’evidencia, en totes elles, que la pobresa creix, es cronifica i comença a arribar a sectors de població que haurien d’estar protegits.

Càritas Barcelona adverteix que està arribant al límit de la seva capacitat d’atenció social. Durant el 2023, Càritas Diocesana de Barcelona ha acompanyat 20.379 llars, on viuen 44.526 persones. Així mateix, les Càritas Parroquials i Arxiprestals han acompanyat 23.378 llars, on viuen 56.322 persones. Miriam Feu, responsable d’anàlisi social i incidència de Càritas Barcelona i responsable de l’Observatori de la Realitat Social, ha explicat que les dades de persones ateses, en conjunt, se situen en xifres similars a l’any anterior, però que problemàtiques com l’accés a l’habitatge, la manca de feina o la irregularitat estan tenint un major impacte en les persones acompanyades.

Algú s’imagina el que suposa criar a un fill en un espai compartit amb persones desconegudes, on els nens i nenes no disposen d’espai per jugar, estudiar o dutxar-se?

Feu ha explicat que el 72% de les llars ateses per Càritas no viuen en un habitatge digne, i que el 51% han de sobreviure en una habitació de relloguer. “Més del 40% de les llars que hem acompanyat són famílies amb infants i adolescents. Algú s’imagina el que suposa criar a un fill en un espai compartit amb persones desconegudes, on els nens i nenes no disposen d’espai per jugar, estudiar o dutxar-se?”, s’ha preguntat Feu. La responsable d’anàlisi social i incidència de Càritas ha denunciat que créixer en aquestes condicions té un impacte negatiu en els infants, multiplicant per dos la probabilitat de caure en la pobresa o l’exclusió durant l'etapa adulta. Amb tot, Càritas ha evitat que 3.696 persones es quedin al carrer per mitjà d’1,3 milions d’euros ajudes a l’habitatge, però també oferint prop de 2.000 places en pisos unifamiliars, pisos compartits o centres residencials, conjuntament amb la Fundació Habitatge Social.

Càritas també ha detallat que gairebé 8 de cada 10 de les persones en edat laboral que ha acompanyat durant el 2023 no tenien feina, i que un 14%, malgrat tenir-ne, sempre és en condicions precàries. La situació administrativa irregular és un dels factors que explica les dificultats per accedir a una feina digna. “Un 55% de les persones ateses es trobava en situació administrativa irregular, i moltes d’elles han vingut a Barcelona fugint de situacions de conflicte, inseguretat i violència dels seus països. Això provoca que, en molts casos, aquestes persones siguin invisibilitzades per l’administració, que tinguin dificultats a l’hora d’empadronar-se, accedir als serveis públics o complir amb tots els requisits per aconseguir a una feina amb contracte”, ha explicat Feu. Per aquest motiu, l’entitat ha assessorat legalment 1.899 persones, amb l’objectiu de fer valer els seus drets de ciutadania. Així mateix, 1.620 persones han participat en cursos de formació, i 1.385 persones han trobat feina.

Seguidament, ha estat el torn d’intervenció d’Eduard Sala, director de Càritas Barcelona. Sala ha advertit que l’entitat està arribant al límit de la seva capacitat d’atenció social, i que Càritas no pot créixer al ritme que creixen les necessitats socials. En aquest sentit, ha destacat que durant el 2023, 4.420 persones han rebut ajudes econòmiques directes per valor de més de 2 milions d’euros.

Finalment, el cardenal arquebisbe de Barcelona i president de Càritas Barcelona, Joan Josep Omella, ha sigut l’encarregat de cloure la roda de premsa. Omella ha volgut fer una mirada endarrere, fent valdre la feina feta per Càritas Diocesana de Barcelona, coincidint amb els 80 anys de l’entitat. “En tots aquests anys d’història, Càritas i l’Església han estat allà on se les ha necessitat, donant resposta a problemàtiques tan importants com l’accés a l’alimentació, l’habitatge o l’atenció a les famílies”. Fent èmfasi en el lema de la campanya de Corpus de Càritas “Allà on ens necessiten”, Omella ha remarcat la importància de les Càritas Parroquials, com un element present en tots els barris i pobles de la diòcesi, que dona resposta a les necessitats més immediates i treballa per teixir xarxa entre els veïns i veïnes. En aquest sentit, també ha volgut fer un agraïment especial a les gairebé 2.900 persones voluntàries de Càritas Diocesana de Barcelona, així com als gairebé 9.000 socis i donants que sustenten econòmicament bona part de l’acció de Càritas. Finalment, Omella ha recordat que aquest diumenge 2 de juny hi haurà la col·lecta a parròquies en favor de Càritas Barcelona, i ha fet una apel·lació directa als fidels per tal que hi col·laborin.

La recuperació econòmica és molt més lenta per als sectors de la població més castigats, mentre que els més afavorits es recuperen més ràpidament

En el cas de Sant Feliu, a Càritas gairebé 6.000 llars, i al voltant de 14.300 persones, han rebut ajuda el 2023. Una realitat similar a la dels darrers anys, que constata que la desigualtat ha anat en augment i que les persones amb menys recursos no estan aconseguint superar les diverses recessions que hem encadenat darrerament. Per fer front a aquesta situació, Càritas Diocesana de Sant Feliu de Llobregat ha invertit més de 78.000 € en ajudes econòmiques per al pagament de despeses relacionades amb l’habitatge, d’un global de 780.000 € destinats al programa de sense llar i habitatge el 2023.

En els darrers quinze anys, diverses crisis, com la del 2008 i la pandèmia de la COVID-19, han accentuat la vulnerabilitat de les persones més desfavorides. La recuperació econòmica és molt més lenta per als sectors de la població més castigats, mentre que els més afavorits es recuperen més ràpidament.

Des de Càritas Sant Feliu han remarcat com la situació es veu agreujada pel context inflacionista actual, que ha incrementat els preus dels productes bàsics i ha impactat especialment en les famílies més vulnerables. És necessari, demanen, “implementar polítiques públiques efectives que garanteixin l’accés universal als drets bàsics i abordin les causes estructurals de la pobresa”.

Càritas Sant Feliu també ha expressat la seva preocupació per la perpetuació de les bretxes de gènere, de país d’origen i d’edat entre les persones ateses. Les llars amb infants tenen una taxa de risc de pobresa més elevada; 1 de cada 2 llars que hem atès són famílies amb menors. Aquesta situació encara es veu agreujada en les llars monoparentals. A Catalunya, la taxa de risc de pobresa és del 53 % en les llars amb mares soles amb fills. “Trencar aquestes dinàmiques que perpetuen el cicle de la pobresa és imprescindible”.

L’entitat diocesana ha posat de manifest la necessitat de situar la dignitat i els drets humans al centre de qualsevol acció, i ha recordat l’existència de dos grans problemes estructurals del model socioeconòmic actual: la precarietat laboral i les dificultats d’accés a un habitatge digne.

Càritas Tortosa també ha presentat la seva memòria social. En un acte presidit pel bisbe de Tortosa, Sergi Gordo, i amb l’assistència del director de Càritas, Didac Rodríguez, i el Secretari General, Agustí Adell, han explicat com amb els 27 projectes que tenen en marxa a nivell diocesà, s’ha atès un total de 9.506 persones, de les quals un 22% son infants i adults fins als 17 anys. “Acompanyem un total de 3.993 famílies en el conjunt de les 35 Càritas que treballen a la nostra diòcesi”.

En els darrers cinc anys, però, han passat d’atendre 7.829 persones (2019) a 9.506 aquest darrer any 2023 (+22%). Pel que fa a famílies acompanyades, també han tingut un increment de 734; passant de 3.259 a 3.993 famílies ateses aquest darrer any 2023. Un increment del 21%. Tot aquest esforç els ha suposat un increment important dels recursos destinats a ajudes econòmiques directes. “Hem passat de 471.600 € destinats l’any 2019, a 753.600 € aquest any 2023”. Un increment del 60%. En el total de recursos destinats a l’atenció a les persones, aquest passat any 2023, han destinat la quantitat de 2.386.019€, per 2.176.351 €, l’any 2019. Un increment de quasi 210.000 € (+9,6%).

Del conjunt d’accions realitzades, destaquen la consolidació del projecte “Jo com tu” de targetes solidàries, amb 384 persones que fan ús d’aquest projecte; han continuat el projecte d’inserció laboral, possibilitant 6 contractacions; i també han destacat que ja són prop de 500 persones grans les que acompanyen per part dels voluntaris. També han ajudat a cobrir les necessitats bàsiques d’alimentació, vestit, higiene, transport, a un total de 159 persones sense llar.

A Terrassa 2 de cada 3 participants viuen en situació de sense llar, en habitatges temporals, inadequats o insegurs

A Càritas Terrassa han explicat com gairebé un 40% de les persones beneficiades per Càritas al 2023 són infants i joves menors de 25 anys. El 2023 Càritas va comptar amb 1.406 voluntàries que han fet possible l’acció social arreu dels 53 municipis de la Diòcesi. Totes elles, juntament amb mossens i tècnics, han estat presents allà on han necessitat les 9.603 llars, que representen 24.131 persones beneficiàries de l’acció de Càritas Terrassa.

Des de Terrassa també constaten la vulnerabilitat de les llars unipersonals o amb menors a càrrec, ja que representen el 79% dels participants acompanyats per Càritas als vallesos.

També el 2023 el 66% dels participants de Càritas Terrassa, que estan en edat laboral, busquen feina per tal de poder esdevenir persones autònomes, econòmicament independents, reconeixen des de l’entitat diocesana. El 27% de les persones acompanyades per Càritas vivien en habitacions de relloguer. I segons les dades del tipus de tinença de l’habitatge, gairebé 2 de cada 3 participants viuen en situació de sense llar, en habitatges temporals, inadequats o insegurs (segons la classificació ETHOS).

El bisbe de Terrassa, Salvador Cristau, a la memòria, ha agraït “tot aquest treball que s’està realitzant per mostrar que l’amor fratern no és cosa d’un dia només, sinó que és al llarg de tot l’any que els cristians hem de testimoniar l’amor de Déu amb obres i fets”.

A Urgell, Lleida i Solsona les famílies amb rendes més baixes destinen el 70% dels seus ingressos per pagar les despeses més bàsiques

Les Càritas Diocesanes de Lleida, Solsona i Urgell, que han presentat conjuntament la memòria, han destinat durant l’any 2023 un total de 7.941.592 euros per atendre les persones que acudeixen a l’entitat, un 10,5% més que l’any 2022. Gran part d’aquests recursos han estat dedicats a programes de cobertura de necessitats bàsiques i de suport als col·lectius més vulnerables, i als projectes d’inserció laboral. En total, s’han beneficiat de l’acció de Càritas un total de 18.173 persones d’arreu del territori de les tres diòcesis. Així mateix, també s’han atès més de 8.000 persones en els diversos programes que es duen a terme.

Des de les tres Càritas veuen com les xifres presentades any rere any “no deixen de créixer: Un 17% més de persones ateses i un 12% més de persones beneficiades de l’acció”. Així mateix, reconeixen, en els últims anys també s’ha registrat un augment constant dels recursos econòmics per cobrir les demandes. “En aquest sentit, les ajudes econòmiques directes s’han incrementat aquest 2023 en un 7% respecte a l’any anterior, arribant als 754.525 euros”. Cal destacar que en el cas de les famílies amb rendes més baixes, el 70% dels seus ingressos es concentren en pagar les despeses més bàsiques, fet que suposa un empitjorament de la seva capacitat i un increment en les desigualtats entre totes les llars.

En els darrers tres anys, les tres Càritas han dedicat un 27,8% més de recursos econòmics als diferents programes d’atenció social, superant aquest any 2023 els tres milions i mig d’euros.

Les tres diocesanes han suportat aquest 2023 un augment notable en el nombre de beneficiaris en el global de Càritas, tot i que la xifra en cadascun dels programes d’atenció s’ha estabilitzat a excepció de les persones sense llar, la gent gran i l’educació amb un petit increment. L’ajuda econòmica per persona també s’ha incrementat: Si l’any 2020 es destinava de mitjana 193€ per persona atesa; l’any 2023, aquesta xifra creix fins als 211€, posant de manifest una major precarietat en les llars.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.