Vés al contingut
2 Catalunya Religió dl. 15/11/2021

(Càritas Barcelona) "La precarietat de l'alimentació ens interpel·la a tots". Així ho ha assegurat la cap del programa de necessitats bàsiques de Càritas Diocesana de Barcelona, Mercè Darnell, en la inauguració del nou cicle dels 'Dilluns dels drets humans' de Cristianisme i Justícia. La conferència inaugural, sota el títol 'Alimentació sostenible, privilegi o dret', ha obert la vint-i-tresena edició d'aquest cicle de xerrades. Un espai per donar a conèixer, debatre i reflexionar sobre problemàtiques que comporten vulneracions o dificultats per als drets humans arreu del món.

Darnell ha centrat el seu discurs en la dignificació alimentària i en com l'entitat treballa per un canvi de model assistencial a un model d'autonomia alimentària de les persones ateses amb la targeta moneder #JoComTu, un projecte que canvia la donació d'aliments en espècie per la cessió d'una targeta moneder, amb la que les persones ateses puguin comprar els aliments que necessiten d'acord amb els seus gustos, preferències, necessitats familiars o culturals.

Per la cap del programa de necessitats bàsiques, durant la pandèmia, s'ha vist com moltes famílies o petits autònoms que mai havien demanat ajuda s'han vist obligats a demanar-la. "Ningú està lliure de tenir una necessitat". És per això que "no es pot abordar el tema de l'alimentació de qualsevol manera, necessitem que les persones que ho necessitin puguin accedir a l'obtenció d'aliments lliures d'estigma i de forma digna i adequada", explica.

La incorporació d'aquestes targetes prepagament també afavoreixen a les comunitats i al medi ambient, ha afegit Darnell. "Cal fomentar la sostenibilitat alimentària i evitar el malbaratament de menjar, un problema que s'hauria d'abordar des de molts vessants, oferint, per exemple, rebaixes per aquells productes més pròxims a la data de caducitat".

Darnell ha acabat remarcant que "cal canviar la mirada cap a l'altre i evitar prejudicis, només quan integrem el #JoComTu serem capaços de demanar un canvi eficient i col·lectiu a nivell polític".

La sessió l'ha començat Marta Llobet, doctora en sociologia i investigadora en l'equip de recerca sobre alimentació en contextos vulnerables de la Universitat de Barcelona i el Centre de Reserche CREMIS de Montreal. Durant l'explicació, ha alertat que arran de la crisi sanitària i social de la Covid-19 les desigualtats s'han disparat. "La inseguretat alimentària i la privació d'aliments ha augmentat durant la pandèmia. A Europa hi ha un 7% de la població que té dificultats per accedir de forma suficient als aliments".

Llobet ha explicat com les persones que es veuen afectades per la privació d'aliments a causa de la seva situació econòmica, pateixen un procés de desempoderament. "Sovint es parla de l'empoderament, però si s'entra en una situació de dependència alimentària, això té un impacte enorme en la identitat de les persones i la seva seguretat en elles mateixes". Aquest procés de desempoderament, comporta sovint un procés d'aïllament, ja que es perd la vessant social de l'alimentació i les relacions se'n veuen afectades.

Les comunitats on la població pateix més privació econòmica, ha explicat la doctora, se'n veuen molt ressentides, ja que les petites botigues que formen part de la xarxa de comerç local veuen com els seus ingressos es redueixen dràsticament, això fa que aquests comerços o bé es vegin obligats a tancar o es moguin a una altra zona.

La xerrada celebrada aquest 4 d'octubre és la primera dels 'Dilluns dels Drets Humans' que enguany tractaran temes com el discurs d'odi i les migracions, la salut mental i els joves o la socialització de les cures. 

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Imatge
Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.