Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(Opus Dei) Unes 200 persones han assistit a la primera sessió de les Jornades Pastorals de Castelladura que s'ha celebrat aquest dimarts a l'edifici del Seminari Conciliar de Barcelona. El president del Pontifici Consell Cor Unum, el cardenal Robert Sarah, que es dedica a dur a la pràctica les iniciatives humanitàries del papa Francesc, ha fet la ponència inaugural. També han intervingut els representants de Càritas, la Comunitat de sant Egidi i el Braval, que han respost a diverses preguntes del públic assistent sobre la relació entre la caritat i l’evangelització.

Sarah ha dit que durant el pontificat de Joan Pau II es van multiplicar les organitzacions caritatives i les seves activitats. Ha afegit que aquestes entitats han “d’imprimir en tota la pastoral de la caritat de l’Església aquest horitzó evangelitzador” perquè “la caritat és el camí a través del qual l’home pot conèixer qui és Déu”.

Ha lamentat que “fins i tot en el nostre llenguatge cristià, el terme caritat ha decaigut simplement en el significat banal de l’almoina” i ha reivindicat que “l’amor no és igual que la caritat”, que ha definit com “entregar-se als altres” o “donar la vida”. Ha explicat que les organitzacions d’ajuda de l’Església “senten la temptació de desfer els seus vincles amb l’Església i identificar-se completament amb les ONG” però els ha demanat que no ho facin perquè “no són mera filantropia” sinó convé que “no se separi el servei de la caritat de la missió de d’evangelització”.

Precisament la relació entre la caritat i l’evangelització ha estat un dels temes que s’han tractat a la taula rodona que ha moderat la subdirectora de l’Agència Catalana de Notícies, Anna Nogué. La presidenta de Càritas Catalunya, Carme Borbonès, ha explicat que “no som un servei social més del territori perquè compartim amb els altres l’amor de Déu” i ha indicat que hi ha hagut un gran augment del voluntariat durant els últims anys, on ha destacat especialment el paper de la xarxa veïnal i familiar.

Per la seva banda, el president de la Comunitat de Sant Egidi a Barcelona, Jaume Castro, ha indicat que “la vida lluny dels pobres no és garantia de felicitat” i ha explicat que “el voluntariat és un servei gratuït on veritablement vius la joia de donar”. Finalment, el president del Braval, Josep Masabeu, ha apuntat que “hi ha molta més gent generosa del que ens pensem” però ha lamentat que “no té visibilitat als mitjans”, i ha exposat que un voluntari, pel fet de ser una persona que es dedica als altres ja “està a l’avantsala de la trobada amb Déu”.

L'historiador i Vicari Episcopal Joan Galtés durant la seva conferència ha mostrat com l’Església des del primer moment ha viscut la caritat com a element essencial de la vida cristiana. Ha explicat que ja els primers cristians gaudien d’una certa organització en el l’exercici de la caritat, que es va desenvolupar amb el pas dels segles en diverses manifestacions: col·lectes, rescat de captius, institucions de beneficència, hospitals, promoció de la pau, cases de misericòrdia i iniciatives de caràcter educatiu obertes als més necessitats. Ha conclòs que la caritat, “no es tracta d’una mena d’activitat assistencial que es pot deixar de fer si ja la fan altres institucions de la societat”, sinó que pertany a la “natura intima de l’Església”.

També han participat a les Jornades l'arquebisbe de Barcelona, el cardenal Lluís Martínez Sistach; el degà de la Facultat de Teologia de Catalunya, Armand Puig; el vicari de la prelatura de l’Opus Dei a Catalunya, Antoni Pujals; el director del Centre Sacerdotal Rosselló, Albert Ribot.

Aquest dimecres les jornades segueixen amb intervencions de Joan Costa, professor de la Facultat de Teologia de Catalunya; Alfred Pastor, professor de l’IESE; i José Medina, autor del llibre Francisco, el Papa de todos. La jornada es pot seguir en directe per internet.