Vés al contingut
Catalunya Religió

(CR) El cardenal i arquebisbe de Rabat, el salesià Cristóbal López, serà el protagonista del primer dinar-col·loqui ‘Tribuna Joan Carrera’. Catalunya Religió moderarà aquesta sessió, que tindrà lloc al restaurant Pomarada de Barcelona el proper 25 de març de dues a quatre de la tarda.

La Tribuna Joan Carrera és una iniciativa conjunta del Grup Sant Jordi de Defensa i Promoció dels Drets Humans i el diari El Punt Avui. I té per objectiu recollir i actualitzar les inquietuds constants en la trajectòria del bisbe Joan Carrera: la situació actual del cristianisme a Europa i al món com a fet religiós, difondre les experiències de diàleg, comunicació i participació social i, en definitiva, potenciar la presència del fet religiós en la nostra societat catalana.

Joan Carrera (1930-2008) concebia l’eclesialitat en diàleg amb la societat. Per això sempre estava disponible per participar en debats, tertúlies, trobades i d’aquí naixia la seva preocupació per impulsar uns mitjans de comunicació cristians que oferissin una paraula serena i esperançada a la societat. La seva preocupació política partia d’aquestes mateixos principis convençut del servei que podien fer a la societat les aportacions de l’humanisme cristià.

El religiós Cristóbal López, que acaba de ser nomenat president de l’episcopat del Nord d’Àfrica, serà l’encarregat d’inaugurar aquests nous espais de diàleg. I ho farà acompanyat del cardenal i arquebisbe de Barcelona, Joan Josep Omella.

L’aforament del restaurant és limitat. Per aquest motiu es demana una inscripció prèvia per a participar-hi. El formulari s’ha d’omplir abans del dia 20 de març i l’adjudicació de places es farà per ordre d’inscripció. El preu del dinar és de 30 euros.

Fins a catorze entitats i institucions eclesials s’han adherit a aquesta iniciativa com a convocants: la productora Animaset, el Consell de Laics dels Caputxins de Catalunya, Cristianisme al segle XXI, Cristianisme i Justícia, els Equips de Pastoral de la Política i la Comunicació, la Fundació Catalunya Religió, la Fundació Escola Cristiana de Catalunya, la Fundació Joan Maragall, la Fundació Pere Tarrés, el Grup Sant Jordi de Defensa i Promoció dels Drets Humans, Justícia i Pau, la Lliga Espiritual de la Mare de Déu de Montserrat, Santa Anna - Hospital de Campanya, la Unió de Religiosos de Catalunya. “Hem estat capaços de sumar sinergies”, valoren els impulsors de la iniciativa.

Cristianisme conciliar i compromès amb el país

Joan Carrera i Planas és un dels màxims exponents del cristianisme conciliar a Catalunya i de compromís de l’Església amb el país. La seva infància, viscuda al Baix Llobregat, va quedar marcada per les ferides de la Guerra Civil i va ser testimoni tant de la persecució religiosa com de la repressió franquista. Aquesta experiència dolorosa, el va impulsar a treballar per la reconciliació i la represa cultural en els barris populars i en els ambients obrers des dels inicis de la seva trajectòria sacerdotal a mitjans dels anys 50.

És un dels representants de la generació de capellans que trenca amb el nacionalcatolicisme i que opten per un testimoni al costat dels més desafavorits –especialment els immigrants–, per la lluita per les llibertats cíviques, i pel compromís amb la llengua i la cultura catalana.

En aquesta línia, va ser pioner en la defensa dels drets humans i el recolzament als presos polítics. La Joventut Obrera Cristiana, el Grup Cristià de Defensa i Promoció dels Drets Humans, o l’Assemblea de Catalunya, són alguns dels moviments en els quals participa activament durant els anys 60 i 70, sota l’empara de la seva responsabilitat com a vicari episcopal d’ambients obrers de l’Arquebisbat de Barcelona. Ja en l’època de la transició, va participar en la fundació de CDC i va militar a UDC fins que va ser nomenat bisbe.

El seu compromís també és cultural i es visualitza especialment en l’etapa de director literari de l’Editorial Nova Terra, que en plena dictadura es converteix en una finestra al pensament europeu més renovador. Des dels anys 60 també col·labora en diversos mitjans de comunicació, una activitat que mantindrà al llarg de seva vida participant en programes de ràdio i televisió. També va impulsar iniciatives catòliques de comunicació, amb especial dedicació als mitjans de comunicació diocesans com ara Catalunya Cristiana i Ràdio Estel, i de les seves col·laboracions periodístiques en va sortir diversos llibres.

El 1991 va ser nomenat bisbe auxiliar de Barcelona, responsabilitat que va exercir en actiu fins el dia de la seva mort el 3 d’octubre de 2008.

En l’àmbit eclesial, la seva trajectòria enllaça la generació del canonge Carles Cardó amb l’aplicació del Concili Vaticà II, amb una especial influència del catolicisme renovador de l’àmbit francòfon i centre europeu. I en el civil, és una figura respectada i estimada, del que n’és una mostra l’homenatge cívic que va rebre a Santa Maria del Mar un any després de la seva mort.

Encara ara, el document col·lectiu de l’episcopat Arrels cristianes de Catalunya és el referent d’un cristianisme compromès amb el país, conciliar, obert i solidari amb els pobres, en línia amb els nous aires del papa Francesc. Joan Carrera va ser el principal redactor d’aquest emblemàtic document.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.