Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(CR/ Arquebisbat de Barcelona) Les facultats de Teologia i Filosofia de Catalunya van celebrar aquest dimecres un l'acte commemoratiu del centenari del naixement del cardenal Narcís Jubany i Arnau i del doctor Manuel Bonet i Muixí. L'acte es va celebrar a l'aula magna del Seminari Conciliar presidit pel cardenal Lluís Martínez Sistach, i pels degans d’ambdues facultats.

El canonge Josep Maria Martí Bonet va realitzar una semblança del cardenal Jubany plena d'anècdotes. Ha dibuixat Jubany com un home savi, prudent i delicat, que va destacar pel seu "amor profund per l'Església, però, sobretot, pels sacerdots;i s'enfadava quan un sacerdot no coneixia a un altre de la seva mateixa diòcesi". Entre les anècdotes que va relatar Martí Bonet destaca que el cardenal Jubany es reunia cada dia a mig matí amb diversos sacerdots del Palau Episcopal per xerrar "amb l'excusa de prendre el te i mitja dotzena de galetes, però en realitat ho feia perquè li encantava parlar". Martí Bonet va destacar les abundants glosses en què el cardenal escrivia sobre els seus records d'infància a Santa Coloma de Farners, on va rebre l'exemple d'una família "humil i sacrificada".

Bonet i Muixí, canonista i humanista

Per la seva banda, el teòleg Josep Maria Rovira Belloso va traçar les línies mestres de la vida del doctor Manuel Bonet i Muixí. "Va ser un home de fe i gran humanista, i va tenir un paper molt important en el Concili com a assessor jurídic". Doctorat en Dret Canònic i professor a Barcelona i Salamanca, Bonet i Muixí va treballar per la convivència entre teòlegs i canonistes, perquè "estava convençut que tot cos social necessita un cànon jurídic". Rovira va remarcar "la centralitat en Jesucrist, el seu amor per l'Eucaristia i el seu gran sentit pastoral".

Entre els assistents que van omplert la sala, van estar presents Jaume Pujol, arquebisbe de Tarragona, Joan-Enric Vives, arquebisbe d'Urgell, Francesc Pardo, bisbe de Girona, Sebastià Taltavull, bisbe auxiliar de Barcelona, i el bisbes emèrits Pere Tena i Jaume Trasserra.

En la cloenda el cardenal Martínez Sistach va remarcar l’arrelament en el Concili Vaticà II de la trajectòria dels dos eclesiàstic.