Vés al contingut
Catalunya Religió

(URC) Els religiosos i les religioses de Catalunya han escollit aquest dimecres fra Eduard Rey nou president de la Unió de Religiosos de Catalunya (URC). Eduard Rey és el provincial dels Caputxins de Catalunya i Balears. El nou president relleva el claretià Màxim Muñoz que ha estat president de l’URC els darrers vuit anys. L’elecció és per a un període de quatre anys.

La 80ena Assemblea de l’URC, que ha tingut lloc a l’edifici del Seminari Conciliar de Barcelona, també ha renovat dos membres de la Junta Directiva. Han estat escollits la germana Maria Rosa Masramon, provincial de les Dominiques de l’Anunciata de Catalunya i Balears, i el pare Llorenç Puig, delegat permanent de la Companyia de Jesús a Catalunya. Des la creació de l’URC, el 1980, la seva Junta és paritària.

Nascut a Barcelona el 1977, Eduard Rey va entrar als caputxins amb 19 anys i va professar el 1998. Va fer els estudis de teologia a Barcelona, en l’especialitat de moral. Durant dotze anys ha estat mestre de novicis al convent dels caputxins d’Arenys de Mar, població on ha desenvolupat els darrers anys gran part de seva activitat pastoral. El 2017 va ser escollit Arenyenc de l’Any. El juliol de 2017 els caputxins el van escollir provincial de Catalunya i Balears.

La Unió de Religiosos de Catalunya està formada pels responsables de les congregacions i instituts de vida religiosa presents a Catalunya. Celebra dues assemblees cada any i impulsa el treball conjunt entre els religiosos, la formació compartida i la seva aportació a la societat.

La junta directiva ha quedat formada pel fra Eduard Rey, caputxí (president), la germana Rosa Masferrer de les Religioses de Sant Josep de Girona (vicepresidenta); i com a vocals el pare Eduard Pini, de l’Escola Pia de Catalunya, la germana Mercè Arimany, de les Hospitalàries de la Santa Creu, la germana Maria Rosa Masramon, Dominica de l’Anunciata, el pare Llorenç Puig, jesuïta, i el germà marista Lluís Serra com a secretari general.

“Hi ha hagut coses que es van fer malament, hem d’acceptar-ho”

Fra Eduard Rey, al final de l’Assemblea, ha agraït la dedicació del pare Màxim Muñoz, sobretot “per representar-nos a tots i per crear pont entre nosaltres, amb l’Església i amb la resta de la societat”.

També s’ha referit a l’actualitat recent que afecta l’Església. Rey ha lamentat que ara, mirant enrere, massa vegades es veu com “es va buscar més evitar l’escàndol públic que protegir les persones”. Per això, sobre els casos del passat, “a la nostra generació ens toca purificar”. “Hi ha hagut coses que es van fer malament, hem d’acceptar-ho. I ho hem de fer de cor i amb valentia, perquè la covardia també és un pecat”, ha explicat.

El nou president de l’URC ha expressat l’esperança que ara, “quan el mal es fa visible, pugui començar una cosa nova: el bé pot entrar amb més força. Es tracta de tornar a escoltar a Jesús, que diu ‘convertiu-vos, el Regne de Déu és a prop”.

20190320AssembleaURCEduardRey

Comiat de Màxim Muñoz

El pare Màxim Muñoz ha estat president de la URC durant dos mandats de quatre anys, el període permès pels estatuts, i ha format part de la junta durant els darrers tretze anys. En la darrera intervenció davant l’Assemblea ha agraït totes les persones que han col·laborat en la junta els darrers anys i, especialment, la tasca dels secretaris generals, anteriorment el marista Antoni Salat, i actualment el marista Lluís Serra. Muñoz ha destacat l’aportació a la societat que realitzen avui els religiosos i les religioses però ha recordat que “en l’àmbit social i cultural actual, la vida religiosa, tindrà més importància per la qualitat del nostre testimoni personal i comunitari que potser per les nostres grans obres”. Una part d’aquest testimoni també passar per "ser instruments de diàleg i de comunió".

La part de reflexió de l’Assemblea ha comptat amb una conferència del pare dominic Jesús Antonio Díaz, vicepresident de la Conferència Espanyola de Religiosos (CONFER). La intervenció ha destacat el sentit que continua tenint la vida consagrada. També la sintonia amb les demandes del papa Francesc: “On hi ha religiosos i religioses hi ha d’haver alegria, un goig que doni resposta al sofriment humà”.

En la part informativa, s’ha explicat com s’està preparant el Fòrum de la Vida Religiosa que s’ha previst pel 2020 coincidint amb els quaranta anys de la creació de l’URC. En l’Assemblea també ha intervingut Jaume Castro, responsable de la Comunitat de Sant’Egidio, per explicar la tasca que duen a terme amb corredors humanitaris per a refugiats que promouen a diversos països. El projecte està aturat pel govern espanyol, però diverses comunitats religioses ja s’han ofert per col·laborar-hi. A Itàlia, el 25% de les persones acollides ho han estat per congregacions religioses.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.