Vés al contingut
Catalunya Religió

(Glòria Barrete - CR) Prendre's el pols, avaluar i establir les bases pel futur. Tres accions que bé valdrien en el món de l'empresa, en el món personal o familiar i inclús en el món polític. Però són tres accions que el món eclesial coneix bé i posa en pràctica. Algunes congregacions i ordes religiosos ho fan cada quatre anys, d'altres cada sis anys i inclús algunes cada set. Parlem dels Capítols Generals, aquells petits conclaves de l'Església que serveixen per fotografiar el passat, el present i el futur. Del 16 de juliol al 20 d'agost és el torn de la família Vedruna que celebrarà el seu Capítol General a Vic.

"És important parar i revisar cada sis anys perquè el temps i les necessitats canvien moltíssim", explica M. Dolors Sitges, delegada de la zona de Catalunya a la província europea Vedruna. El que fa sis anys era urgent potser ara no ho és tant, afirma, "abans tardaves trenta anys socialment en fer canvis, i ara inclús nosaltres com a congregació hem canviat".

Una congregació que no perd l'empenta tot i el pes de l'edat

Durant més d'un mes Vic, el bressol de la congregació, acollirà el Capítol General. Uns dies per mirar enrere i avaluar el què s'ha fet en els darrers anys, però també per mirar endavant i establir les línies d'actuació Vedruna pels propers anys. Vuit catalanes participaran del Capítol a més d'alguns laics que formen part dels Laics Vedruna i que són ja el pal de paller de molts projectes de la congregació.

"Com a congregació hem passat de ser un col·lectiu de persones amb una edat de 40 a 75 anys a un grup de germanes de 40 a 95, amb una reducció de persones joves", explica Sitges, "tot i voler nosaltres respondre a les necessitats que se'ns presenten, no podem per l'edat que tenim". Per això, les Vedruna fa força temps que han optat per recolzar projectes socials de la societat civil o de l'Església i fer-s'hi presents, "sense liderar res i confiant cegament en el laics".

El Capítol com a punt de debat

Un Capítol és com una assemblea de propietaris o inclús com una assemblea d'una cooperativa. Compta amb un tema central de fons, espais de discerniment i diàleg, i un document final amb les conclusions i decisions establertes. En el cas del Capítol Vedruna el lema és 'si tens fe veuràs la Glòria de Déu', inspirat en la icona de la mort i ressurrecció de Llàtzer, les paraules que Jesús li diu a Marta.

Es parlaran temes de congregació com són l'economia o els llocs on han de ser presents en aquests moments les comunitats. Tot això sense perdre el carisma de Joaquima de Vedruna, "els inicis fundacionals, però responent a les necessitats del moment", explica Sitges.

L'educació

Saben que un dels punts forts actualment de la congregació és l'educació, comptant amb 64 escoles a Europa i 36 a Catalunya, però no abaixen la vista sobre altres necessitats socials com el fet migratori, de plena actualitat. Com a congregació religiosa volen fer un esment especial sobre la pregària i la comunitat, "un dels nostres punts forts", afirma Sitges, saben que tot i que l'opció vocacional la fa cada persona l'enviament és sempre per a una comunitat concreta.

Recordar els elements essencials

En definitiva per a Sitges, cal recordar els propis elements Vedruna, "ser pobres, fraternes i orants", tal com Joaquima de Vedruna volia. Però Sitges sap que cal actualitzar els conceptes i respondre a l'avui. "El ser pobres, per exemple, no implica una pobresa com la d'abans, nosaltres com a religioses posem tot en comú, es tracta, doncs, de destinar els nostres recursos i esforços als més febles".

El 16 de juliol s'iniciarà doncs el Capítol General Vedruna. Un Capítol que també escollirà el nou Equip General, la cúpula de la congregació, el govern. El primer dia es començarà el Capítol amb una Eucaristia presidida pel bisbe de Vic, Romà Casanova, on també les germanes que puguin i vulguin podran participar.

Temàtica
Institucions

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.