Vés al contingut
Catalunya Religió dt. 20/01/2015

(Opus Dei) “Què s'espera d'un bon pastor?” A aquesta pregunta han contestat diferents persones -tant d'Església com de la societat civil- en la taula rodona del primer dia de les 50 Jornades de Qüestions Pastorals de Castelldaura. Per a l'arquebisbe d'Urgell, Joan-Enric Vives, s'han de compaginar dues exigències: “Els sacerdots han de ser segons el cor de Déu i com el poble els espera”. Per a la expresidenta de Càritas, Núria Gispert, aquesta pregunta equival a una altra: “Quin pastor necessitem perquè la tendresa de Jesús ompli els cors de les persones?” tot posant l'accent en la proximitat dels preveres. En la mateixa línia, el rector del Seminari Conciliar de Barcelona, Josep Maria Turull, ha remarcat que “han de ser capaços de sortir a les perifèries, d'anar a buscar les ovelles per molt perdudes o llunyanes que es trobin”.

El delegat de mitjans de l'arquebisbat de Barcelona, Ramon Ollé, ha parlat de les possibilitats de les noves tecnologies per a comunicar l'Evangeli i ha dit que “no ens hauria de fer por ser portadors de bones notícies i ser descarats”. Finalment, la doctora en Humanitats, Mireia Tintoré, ha destacat la “coherència i la preparació intel·lectual dels capellans per a donar raó de la fe” com una característica important. A mode de conclusió, l'arquebisbe d'Urgell ha demanat als pastors que no estiguin pendents del que fan, sinó del que són.

A la conferència inaugural, el cardenal Lluís Martínez Sistach ha destacat que “el dret canònic ajuda a superar l'individualisme” perquè “la justícia i la misericòrdia van sempre juntes”, una idea que ha dit que va sortir moltes vegades al Sínode extraordinari. També ha alertat als sacerdots de “no caure ni en la temptació del rigorisme ni del liberalisme”.

Per la seva banda, el teòleg i expert en antropologia cristiana, Juan Luis Lorda, ha indicat que “la formació cristiana toca el nucli de l'acte educatiu: la llibertat de les persones”, i per això convé tenir present que “educar no és omplir un vas sinó encendre un foc, i la formació cristiana també”.

Al principi s'han llegit unes línies de les cartes enviades amb motiu del 50 aniversari de les jornades pel papa Francesc i pel bisbe Xavier Echevarría, prelat de l’Opus Dei. El apa Francesc ha demanat als assistents que responguin amb fidelitat i amor misericordiós a la seva crida. Per la seva banda, el prelat de l'Opus Dei ha recordat la preocupació de sant Josepmaria per a trobar els millors professors per a formar els qui serien els primers sacerdots de la Prelatura, “perquè era conscient de l'enorme importància de la formació teològica i pastoral del clergat, que tant eficaçment contribueix a la cristianització de la societat”. 

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Imatge
Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.