Vés al contingut
Catalunya Religió

(Jesuïtes) Aquest dilluns 16 d'octubre s'ha celebrat l'acte d'inauguració de curs del centre d'estudis Cristianisme i Justícia, amb la participació de la teòloga brasilera Maria Clara Lucchetti Bingemer.

Bingemer, una de les pioneres entre les dones dedicades a la teologia, va assegurar que en un món enfrontat a tants problemes econòmics, polítics i socials, "la dona pot ser una protagonista important en processos de canvi", tant a la societat com a l'Església.

La teòloga va repassar l'experiència de col·lectius de dones que han portat a terme importants gestos d'abast polític, com les dones de Calama, que al desert d'Atacama a Xile, lluiten per recuperar els cossos i la memòria dels seus companys o fills assassinats per la dictadura de Pinochet, o les mares de la Plaza de Mayo, que a través del seu activisme s'han convertit en mares de totes les víctimes de l'opressió a l'Argentina contemporània.

La maternitat, segons Bingermer, és el que ha donat força a totes aquestes dones per buscar la vida més enllà de la mort. La ponent també va fer notar com "la natura les ajuda". La sequetat del desert d'Atacama va permetre descobrir els cossos d'alguns dels desapareguts i també l'aigua va ser aliada de moltes dones que buscaven els seus familiars, retornant els cossos que havien estat llançats al mar. "La creació clama per la justícia", va apuntar Bingemer, recordant l'encíclica Laudato Si.

El testimoni d'aquests col·lectius de dones mostra que és possible des de l'esfera privada a la que durant segles s'ha limitat la presència de la dona, "passar a l'esfera pública i tenir impacte transformador".

El paper transformador de la dona en l'Església

Pel què fa a l'Església, Maria Clara Luccheti Bingemer va recordar que el cos femení ha estat font de la discriminació que la dona pateix en una Església que és encara fortament patriarcal. L'estigma d'Eva i la consideració de la dona com a responsable de l'entrada del pecat al món segueix pesant sobre la dona en l'Església i per això se l'ha mantingut allunyada de la mediació directa amb Déu, segons la teòloga.

Però l'emergència de les dones a espais públics i eclesials, ha introduit una nova manera de viure l'experiència de Déu i reflexionar sobre ella. No es pot pensar avui la teologia sense tenir en compte les aportacions de les dones i, segons la ponent "les dones estan cridades a reinventar, en l'interior del Poble de Déu, una nova manera de viure el servei i el misteri, de maneres diverses a tal com ha existit fins ara".

La maternitat esdevé, novament, element transformador, i "la transformació del món i de l'Església en femení es donarà per la capacitat constitutiva de la dona de desitjar donar, entregar i ser vida per a molts", conclou la teòloga.

Amb l'elecció d'aquesta ponència inaugural sobre la transformació del món i de l'església en femení, Cristianisme i Justícia ha posat el focus sobre un de les qüestions que ja ve tractant en els darrers anys, i que, durant aquest curs, ocuparà diverses de les propostes del centre, com va assenyalar Sonia Herrera, coordinadora del grup de gènere, amb seminaris sobre teologia feminista, dones i espiritualitat o la qüestió de gènere.

L'acte el va obrir el director del centre, Xavi Casanovas, que va voler fer referència als terribles atemptats terroristes que s'havien produit el dia anterior a Somàlia. També va fer referència al context social i polític al nostre país, amb una crida a crear espais de trobada per poder explicar-nos, uns i altres, també dins de la pròpia Església: "Hem de cuidar-nos, els cristians estem cridats a ser persones sanants, que curen, que guareixen".

La programació per a aquest curs de Cristianisme i Justícia, que ja ha començat, es pot consultar al web de l'entitat.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.